Zaanstad opnieuw aan kop bij woonlasten

De gemiddelde woonlasten voor een meerpersoonshuishouden met een huurhuis in Zaanstad in 2017 zijn € 562. Dat is het hoogste van de 38 grootste gemeenten in Nederland.

Het gemiddelde van deze gemeenten, waar in totaal zo’n 40 % van de bevolking woont, is € 333.

De lasten in Zaanstad gingen voor huurders met 0,2 % omhoog – gemiddeld daalden de woonlasten bij de grootste gemeenten met 1 %.

Eigenaren: tweede plaats

Huiseigenaren met meerpersoonshuishouden betalen in Zaanstad € 825 per jaar voor hun woonlasten (OZB, afvalstoffenheffing en rioolrechten). Daarmee bezet Zaanstad de tweede plaats achter Delft waar de kosten op € 846 uitkomen. Het gemiddeld is € 680. Voor eigenaren stegen de lasten met 0,6 %. Gemiddeld was dat -0,1 % voor de grootste gemeenten.

Deze gegevens werden vandaag bekend gemaakt door het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen.

Het OZB-tarief in Zaanstad ligt met 0,14430 % (eigenaren van woningen) iets boven het gemiddelde van 0,11804 %. De afvalstoffenheffing is € 281 (gemiddeld € 219). De rioolheffing is € 280,48 voor huurders en eigenaar-bewoners.

Hier de ranglijst voor huurders. De rode lijn is het gemiddelde.

En de ranglijst voor eigenaren. De rode lijn is het gemiddelde.

De grafieken komen uit het rapport van de COELO.

Deel dit artikel:

2 reacties op Zaanstad opnieuw aan kop bij woonlasten

  1. Siem schreef:

    Wij moeten toch ergens mee de eerste zijn, je kan niet achter blijven. Las net dat de woonlasten op laag gingen maar helaas niet voor Zaanstad.

  2. Karin Singeling schreef:

    Meerpersoonshuishouden? Deze prijs geldt ook voor eenpersoonshuishoudens. De prijs is per woning, ongeacht het aantal bewoners!

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *