Zaanstad overweegt vuurwerkverbod in 2015

Burgemeester Geke Faber zegt vanmorgen in het Dagblad Zaanstreek dat ze toch denkt over een vuurwerkverbod. Kennelijk ziet Faber dat het groeiend verzet tegen vuurwerkoverlast zich ook in Zaanstad manifesteert.

Al zo’n 35 Nederlandse gemeenten hebben zo’n verbod ingesteld, maar Zaanstad loopt hier niet voorop. GroenLinks pleitte al eerder voor een verbod maar kreeg daar weinig steun voor – ondertussen opende de partij wel een online meldpunt voor vuurwerkoverlast. Binnen twee dagen waren er voor Zaanstad al 60 meldingen binnen, gister was het al tot 133 opgelopen, vandaag zijn het er nu (10:30) al bijna 200. Op de 31e kan het ook bij de politie via Twitter worden gemeld.

Wethouder Emmer maakte zich zorgen over de handhaving, ook iets waar Faber problemen ziet. Vooral omdat ze zegt niet te weten waar de overlast plaats vindt. Maar dat weten we prima – niet alleen via de politie die de meldingen binnenkrijgt maar ook via de het GroenLinks-meldpunt.

De ‘hotspots’ in de Zaanstreek zijn: Krommenie (Astronautenbuurt: 22, Centrum: 18), Wormerveer (Zaanweg: 11), ‘t Kalf (14), Koog a/d Zaam (11), Westerwatering (16), Poelenburg (13), Rosmolenbuurt (11) en Schepenbuurt (15). Alle meldingen zijn op de vuurwerkoverlastkaart te zien.

kaart28dec

 

Deel dit artikel:

Een reactie

  • McHollander

    “Binnen twee dagen waren er voor Zaanstad al 60 meldingen binnen, gister was het al tot 133 opgelopen, vandaag zijn het er nu (10:30) al bijna 200.”

    Vuurwerk mág je legaal pas 31 december afsteken. Voor die tijd is het sowieso verboden. Wat denkt Faber te bereiken met een extra verbod als er nu al 200 klachten liggen over reeds verboden overlast?

    Logischerwijze is dan het eerste wat je moet oplossen het handhaven van een bestaand verbod, voordat je regels die nu niet nageleefd worden nog scherper gaat opstellen.

    Met het inkrimpen van de tijden is dit echter wel gebeurt. De officiele redenatie is dat er minder lang gehandhaafd hoeft te worden en dit dus niet tot hogere werkdruk voor de politie leidt, maar de tijd waarin het afsteken van vuurwerk verboden is, is juist langer geworden. Dat strookt niet met elkaar: hoe de politie denkt in de praktijk dit te kunnen handhaven is me een raadsel. Als de pakkans niet ontzettend hoog ligt, vrees ik dat de vuurwerkoverlast slechts minimaal af zal nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *