Burgemeester Geke Faber zegt vanmorgen in het Dagblad Zaanstreek dat ze toch denkt over een vuurwerkverbod. Kennelijk ziet Faber dat het groeiend verzet tegen vuurwerkoverlast zich ook in Zaanstad manifesteert.

Al zo’n 35 Nederlandse gemeenten hebben zo’n verbod ingesteld, maar Zaanstad loopt hier niet voorop. GroenLinks pleitte al eerder voor een verbod maar kreeg daar weinig steun voor – ondertussen opende de partij wel een online meldpunt voor vuurwerkoverlast. Binnen twee dagen waren er voor Zaanstad al 60 meldingen binnen, gister was het al tot 133 opgelopen, vandaag zijn het er nu (10:30) al bijna 200. Op de 31e kan het ook bij de politie via Twitter worden gemeld.

Wethouder Emmer maakte zich zorgen over de handhaving, ook iets waar Faber problemen ziet. Vooral omdat ze zegt niet te weten waar de overlast plaats vindt. Maar dat weten we prima – niet alleen via de politie die de meldingen binnenkrijgt maar ook via de het GroenLinks-meldpunt.

De ‘hotspots’ in de Zaanstreek zijn: Krommenie (Astronautenbuurt: 22, Centrum: 18), Wormerveer (Zaanweg: 11), ‘t Kalf (14), Koog a/d Zaam (11), Westerwatering (16), Poelenburg (13), Rosmolenbuurt (11) en Schepenbuurt (15). Alle meldingen zijn op de vuurwerkoverlastkaart te zien.

kaart28dec