Wat is de toekomst van het Hembrugterrein na de vernietiging van het omgevingsplan door de Raad van State? Kan er nog gebouwd worden?

Wethouder Krieger, ambtenaren van Zaanstad en mensen van Hembrug BV, de nieuwe eigenaar van het Hembrugterrein, bespreken dat a.s. maandag (20 mei) met omwonenden en gebruikers van het terrein.

De uitspraak en de vernietiging van het plan komt als een “verrassing en een teleurstelling” aldus de gemeente. De Raad van State vond dat onvoldoende rekening gehouden was met Frites uit Zuyd die gehinderd zou kunnen worden door woningbouw.

Ook vond de RvS dat Zaanstad uitging van een te hoge geluidsbelasting. Zaanstad vond dat ze de ‘Zeehavennorm‘ kon toepassen waardoor een hoge geluidsbelasting zou zijn toegestaan. Dat mag bij “een beperkte uitbreiding van het bestaand woongebied”. De RvS vond een uitbreiding van 1000 woningen niet ‘beperkt’ en was het ook niet eens met de redenering dat het hier om een uitbreiding van Havenbuurt, Bomenbuurt, Russische Buurt, Het Eiland en de Burgemeestersbuurt ging.

Omdat er nu geen bestemmingsplan is voor het Hembrugterrein kan de gemeente weinig doen om de positionering van gebouwen en het gebruik daarvan te sturen. Om dit te repareren is een nieuw bestemmingsplan vastgesteld voor (alleen) de Havenstraat en Hemkade. De gemeenteraad bespreekt het bestemmingsplan op donderdag 23 mei.

Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn

Het advocatenkantoor dat Zaanstad heeft bijgestaan bij de procedure, Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn, heeft een weinig bescheiden analyse van de uitspraak gemaakt. In het kort komt het er op neer dat de Raad van State fout zit en dat de advocaten Zaanstad juist hebben geadviseerd: “de planregels heeft de Afdeling kennelijk niet goed begrepen” en “de Afdeling [gaat] voorbij aan de crux van ons betoog.” Over de zeehavennorm:

“De Afdeling miskent hierbij de beoordelingsruimte die wordt overgelaten aan burgemeester en wethouders en hanteert daarmee een indringendere toets dan de wetgever blijkens de parlementaire geschiedenis voor ogen heeft gehad.”

Overigens schrijft het bureau wel: “de vernietiging op grond van het beroep van Frites uit Zuyd komt niet geheel onverwacht.” Dat is een opmerkelijke waarneming, kennelijk zat er vanaf het begin toch een weeffoutje in het plan.

Ook heeft het kantoor de berichten in de media geanalyseerd. Die zaten ook allemaal fout volgens Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn. De Telegraaf, het Financieele Dagblad, Het Parool, RTV Zaanstreek, het Noordhollands Dagblad, De Orkaan, AT5 en het AD hebben het niet goed begrepen.

De bijeenkomst is op maandagavond 20 mei in het ‘Waslokaal’, Gebouw 316 op het Hembrugterrein (tussen Bind en het water). Inloop vanaf 19.30 uur, start om 20.00 uur. Wethouder Hans Krieger, de ambtenaren betrokken bij de totstandkoming van het omgevingsplan en de huidige eigenaar van het terrein, Hembrug BV, zullen ook aanwezig zijn. Aanmelden (handig maar niet verplicht) kan via info@hembrug.org.