Zaanstad scoort matig bij ‘brede welvaart’

Welvaart is meer dan inkomen. Ook veiligheid en gezondheid, het niveau van voorzieningen en de nabijheid van groen zijn belangrijk voor het ‘welbevinden’ van mensen. Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) meet al een aantal jaren deze ‘brede welvaart’. Sinds 2020 wordt ook de brede welvaart op het niveau van de gemeente gemeten.

In de nieuwste cijfers staat Zaanstad er beroerd voor. Vrijwel bij geen indicator zit Zaanstad in de top van de lijst, in tegendeel, de gemeente bungelt vrijwel onderaan in vergelijking met de andere (ruim 300) Nederlandse gemeenten.

Met wat voor soort indicatoren rekent het CBS? Het gaat in totaal om niet minder dan 42 indicatoren zoals inkomen, geregistreerde misdrijven, afstand tot scholen en groenvoorzieningen, broeikas-uitstoot, ervaren gezondheid, schulden, kwaliteit van het zwemwater, overgewicht, tevredenheid met woning, werkloosheid en het vertrouwen in instituties.

Het CBS heeft bij alle gemeenten gekeken hoe vaak een gemeente hoog scoort bij een van de 42 indicatoren. Ruim 60 gemeenten scoren bij 10 of meer indicatoren in het bovenste kwart van de ranglijst. Zaanstad komt hier niet verder dan één indicator waar ze relatief goed scoren en belandt daarmee bij de onderste 20 van alle Nederlandse gemeenten.

Bij 16 indicatoren scoort Zaanstad bij de onderste kwart van gemeenten in Nederland. Daarmee staat Zaanstad bijna onderaan (bij de onderste 10).

De brede welvaart is volgens het CBS “in 2022 op veel onderdelen gelijk gebleven of toegenomen. Op veel plaatsen in Nederland nam de brede welvaart toe op de onderdelen materiële welvaart, arbeid en vrije tijd, en veiligheid.”

Daarnaast keek het CBS naar hoe de ‘brede welvaart’ zich in de toekomst zal ontwikkelen. Daar is het statistiek-bureau minder vrolijk over: “de brede welvaart ‘later’, dus op langere termijn, ontwikkelt zich minder positief. Vooral de onderdelen economie en natuurlijk kapitaal scoren lager.”

Ook hier doet Zaanstad het matig. Zaanstad scoort slechts op één indicator bij het bovenste kwart waarmee ze bij de onderste 20 op de ranglijst terecht komt. Slechts 5 gemeenten (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Heerlen en Lelystad) doen het nog slechter.

Lees hier het artikel bij het CBS.

Deel dit artikel:

4 reacties

 • hans van rheenen

  Eerder nuttig of een eerder een sticky concept deze brede welvaart-meting?

  Ik mis in de eigen regio vooral “de (bespreekbare) visie”, dus het sámen vooruitkijken, waarbij de hier getoonde CBS-statistiek tenminste een aanstoot/hulp kàn zijn.

  Wie heeft overigens deze informatie gepost? en heeft mogelijk deze visie-theorie al als verbetering op het oog, resp. in de praktijk gebracht?

  https://www.socialevraagstukken.nl/het-nuttige-maar-sticky-concept-van-brede-welvaart/

 • Martina van Campen

  Wat mij nou interessant lijkt om te vermelde is op welke indicator Zaanstad dan hoog scoort? Nabijheid van Amsterdam?
  Voor mij is dat de belangrijkste reden om hier te wonen. Betaalbaarder dan Amsterdam maar nog makkelijk te bereiken om een avond uit te gaan. Al moet je t dan niet te laat maken anders kom je niet meer met het ov thuis.

 • R. de Vries

  Tja, overgewicht, schulden, contact met buren, overlast vliegtuigen, vieze lucht Tata Steel: kan je die zaken de Gemeente eigenlijk wel aanrekenen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *