Zaanstad scoort matig qua duurzaamheid

Zaanstad staat op de 377e plek bij Nationale Monitor Duurzame Gemeenten waar de 388 Nederlandse gemeenten vergeleken zijn over de periode 2014-2017.

De vergelijking gebeurde op grond van 109 economische, milieu – en sociale indicatoren. Zaanstad behaalde een gemiddelde score van 43.7 – het landelijk gemiddelde was 50.6.

De berekende duurzaamheidsscore geeft aan in hoeverre het doel om 100% duurzaam te zijn wordt benaderd.

Wormerland staat op een 284e plek, Oostzaan is 58e.

Vooral op het gebied van ecologie scoort Zaanstad matig (384e). Dat wordt gemeten op de terreinen Bodem, Water, Afval en grondstoffen, Energie, Natuur en landschap, Hinder en calamiteiten en Lucht.

Het Sociaal-Cultureel kapitaal van een gemeente wordt o.a. gemeten met indicatoren op het gebied van Maatschappelijke Participatie, Economische Participatie, Woonomgeving, Veiligheid, Onderwijs, Gezondheid en Kunst en cultuur.

Economische indicatoren waren: Concurrentievermogen, Arbeid, Infrastructuur en bereikbaarheid, Ruimtelijke vestigingsvoorwaarden en Kennis. Op dit gebied scoort Zaanstad relatief goed (plaats 304).

Het hele rapport van Telos van de Universiteit Tilburg is hier te downloaden.

Deel dit artikel:

11 reacties

 • Eric2508

  De Orkaan scoort matig qua taalbeheersing: “wordt benadert”.

 • ikkeook

  is het nooit opgevallen hoe vaak er ontheffing verleend wordt voor regelgeving op het milieu. bij bijna elk bouwplan is er ontheffing voor vastgestelde geluidsnormen. ga eens een jaartje turven, je zult er van schrikken.

  • joop tralala

   Ontheffing is het eerste woord wat ze bij de Gemeente Zaanstad leren.

  • Boon

   Maar laten we eens het anders bekijken. Als er geen ontheffing verleend mag worden wordt er dan nog wel ergens in Zaanstad gebouwd?

   • Jaap

    Ja,zo lust ik er nog wel een. Kunnen we alle regelgeving net zo goed afschaffen.
    ikkeook heeft gelijk, let er maar eens op, zal je verbazen.

    • Boon

     Ik ben het wel eens met de regels, dus met ingang van morgen worden alle bouwprojecten in de Zaanstreek opgeschort? En verklaren we de Zaanstreek voor voltooid ,overal zal er hier ergens een geluids-, geur, of bodem overlast zijn. Maar dan ook niet klagen over tekort aan huizen.

 • Evert Hartog

  In voetbaltermen staan we op het punt van degraderen. Noem dat maar matig. Het is slecht.

 • Willemsen

  Ah dat verklaart waarom de verschillende, in dat kader geheven belastingen in Zaanstad zo laag…. zijn.

 • Maar Zaanstad staat vast bovenaan in de top van duurzame IMAGO’S met haar electrische wagenpark, Duurzaan site, Rauw, Tiny Forest, Solaroad, Energiecafé’s, Grondstoffenplannen, Duurzaam Bouwloket, Groepsaankopen voor zonnepanelen en isolatie, plannen voor een energiemarktplaats en haar streven naar klimaatneutraliteit in 2020… of is die inmiddels bijgesteld naar 2050?
  Maar wanneer wordt energieneutraal bouwen eens verplicht?
  Wanneer wordt auto-bezit en gebruik geweerd of op zijn minst ontmoedigt?
  Wanneer komt er (een pilot met) een smartgrid?
  Waar blijven die zonnepanelen op het stadhuis en andere gemeente bezit?
  Waarom wordt de Zaanse Energie Koorporatie zo tegengewerkt in het vervangen van haar windmolen?
  En wanneer gaan die Zaanse installatieedrijven eindelijk eens beginnen met het installeren van zonneboilers en pelletkachels/ketels i.p.v. gas-gestookte cv-ketels?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *