Zaanstad sluit ‘t Makerijtje voor 2 weken na uit de hand gelopen feest

De Café ’t Makerijtje aan het Boomgaardspad in Zaandam gaat met ingang van morgen voor twee weken dicht. Gemeente Zaanstad besloot dit na verstoring van de openbare orde door dronken bezoekers van een 16plus-feest op vrijdag 4 september.

Op vrijdag 4 september vrijdag liep in ’t Makerijtje een 16-plys feest van Club De Maak een 16plus-feest volledig uit de hand.

De politie en Inspecteurs van Gebruikstoezicht en Straattoezicht hadden de handen vol aan groepen dronken jongeren die in de omgeving van de club voor overlast zorgden. Diverse jongeren, van 15 en 16 jaar oud, hadden zoveel gedronken dat ze met alcoholvergiftiging per ambulance naar het ZMC moesten worden gebracht.

de maakDe inspecteurs zijn veel tijd bezig geweest met het opsporen van en contact leggen met de ouders van onwel geworden jongeren. Sommigen moesten vanuit Alkmaar naar het ZMC komen.

Op straat moest eerste hulp worden verleend aan vijf andere dronken jongeren. Die waren allemaal onder de 18 jaar. “Wat onze mensen daar hebben gezien is ongehoord”, aldus burgemeester Geke Faber.

“Zoveel dronken, zieke jongeren op straat. Een handhaver die dit werk al zeven jaar doet, vertelde dat ze nog nooit zo’n chaos en zoveel ambulances in zo’n korte tijd had gezien. Als het zo uit de hand loopt, heb je als organisator van zo’n feest de boel niet goed voor elkaar. En dat heeft consequenties.”

In het café werd aan jongeren onder de 18 alcohol geschonken. Burgemeester Faber:

“Als je als horeca-uitbater dan een feest organiseert waar jongeren van deze leeftijd naar binnen mogen, dan is het jouw verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat ze geen alcohol drinken. Dat betekent dat je ze geen alcohol schenkt, maar er ook op let dat ze geen zelf meegebrachte alcohol nuttigen of hun drankjes laten bestellen door een oudere vriend of vriendin. Die verantwoordelijkheid is hier duidelijk niet genomen. Met de maatregelen die we nemen, laten we zien dat we dit soort overtredingen niet tolereren en hard aanpakken.”

lustigHet 16plus-feest werd georganiseerd door Vine Events. Al eerder werden bij feesten van Vine Events dwangsommen opgelegd en geïnd bij horecaondernemers. Het Makerijtje kreeg een preventieve dwangsom opgelegd voor het schenken van alcohol aan jongeren onder de 18 jaar.

Van de Facebook-page van Vine Events:

Het is bijna zo ver aankomende vrijdag LUSTIG in Het Makerijtje Zaandam !! Nog geen kaarten ?! Zorg dat je ze nu nog online besteld op www.vine-events.nl aan de deur is het 8,00 ! Ook zijn er nog maar 2 Viptafels over. Wil je vip ? stuur dan een prive bericht naar VINE-Events. Voor de dames trek je meest sexy outfit/jurkje maar uit de kast want we geven ook kaarten weg voor de volgende edities voor de best geklede dames !

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Irene

  Ten eerste: Het is ook de verantwoordelijkheid van de ouders. Die moeten hun kinderen goed voorlichten. En goede afspraken maken.
  Ten tweede: Die jongeren hebben vast al ingedronken. Dan hoeven ze in de club namelijk minder uit te geven. Dat deden wij wel op die leeftijd namelijk.
  Ten derde: Dit is door een ander georganiseerd ipv door de club zelf. Laat dat evenementenbureau maar voor de kosten opdraaien.
  En natuurlijk hadden de barkeepers ook beter moeten opletten. Maar je kunt niet iedereen in de gaten houden. Misschien hadden ze buiten in de bosjes wel drank liggen. Kunnen zij ook niks aan doen.
  Beetje omgedraaide wereld dit.

  Tip voor de volgende keer: Bandjes om laten doen.

  Mvg Irene

  • Zaankanter91

   @Irene

   Er werden bandjes omgedaan, dubbele check op legitimatie, en barpersoneel had instructies. Het enige wat er nog beter zou kunnen was het gebruik van alcoholtesters aan de deur.

   Indrinken is een groot probleem. Als je in het ziekenhuis belandt ga je als jongere niet toegeven dat je je zelf vol hebt gegoten. Het is dan veel makkelijker om een kroeg/feest de schuld te geven. Daarnaast, personen die niet binnen kwamen wegens te veel gedronken hebben in de omgeving een hoop herrie gemaakt.

   Alle personen die in het ziekenhuis zijn opgenomen zijn of geweigerd aan de deur wegens te dronken, of binnen onwel geworden door het indrinken. Niet door schenken van drank binnen.

 • De Orkaan

  Het laten organiseren van feest door een andere organisatie is een risico: wie is er eigenlijk verantwoordelijk?

  Komend weekend organiseert dezelfde club (Vine) een feest in de Mail Company.

  Vorige week is het kennelijk wel enorm uit de hand gelopen. Kennelijk was er iets bijzonder aan de hand.

 • Dwarsligger

  Laat me niet lachen, Vine Events heeft zelfs huisregels: http://www.vine-events.nl/huisregels.html

 • Marty

  “Zorg dat je ze nu nog online besteld…”

  Een feestje organiseren kunnen ze al. Nu nog leren spellen.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *