De Café ’t Makerijtje aan het Boomgaardspad in Zaandam gaat met ingang van morgen voor twee weken dicht. Gemeente Zaanstad besloot dit na verstoring van de openbare orde door dronken bezoekers van een 16plus-feest op vrijdag 4 september.

Op vrijdag 4 september vrijdag liep in ’t Makerijtje een 16-plys feest van Club De Maak een 16plus-feest volledig uit de hand.

De politie en Inspecteurs van Gebruikstoezicht en Straattoezicht hadden de handen vol aan groepen dronken jongeren die in de omgeving van de club voor overlast zorgden. Diverse jongeren, van 15 en 16 jaar oud, hadden zoveel gedronken dat ze met alcoholvergiftiging per ambulance naar het ZMC moesten worden gebracht.

de maakDe inspecteurs zijn veel tijd bezig geweest met het opsporen van en contact leggen met de ouders van onwel geworden jongeren. Sommigen moesten vanuit Alkmaar naar het ZMC komen.

Op straat moest eerste hulp worden verleend aan vijf andere dronken jongeren. Die waren allemaal onder de 18 jaar. “Wat onze mensen daar hebben gezien is ongehoord”, aldus burgemeester Geke Faber.

“Zoveel dronken, zieke jongeren op straat. Een handhaver die dit werk al zeven jaar doet, vertelde dat ze nog nooit zo’n chaos en zoveel ambulances in zo’n korte tijd had gezien. Als het zo uit de hand loopt, heb je als organisator van zo’n feest de boel niet goed voor elkaar. En dat heeft consequenties.”

In het café werd aan jongeren onder de 18 alcohol geschonken. Burgemeester Faber:

“Als je als horeca-uitbater dan een feest organiseert waar jongeren van deze leeftijd naar binnen mogen, dan is het jouw verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat ze geen alcohol drinken. Dat betekent dat je ze geen alcohol schenkt, maar er ook op let dat ze geen zelf meegebrachte alcohol nuttigen of hun drankjes laten bestellen door een oudere vriend of vriendin. Die verantwoordelijkheid is hier duidelijk niet genomen. Met de maatregelen die we nemen, laten we zien dat we dit soort overtredingen niet tolereren en hard aanpakken.”

lustigHet 16plus-feest werd georganiseerd door Vine Events. Al eerder werden bij feesten van Vine Events dwangsommen opgelegd en geïnd bij horecaondernemers. Het Makerijtje kreeg een preventieve dwangsom opgelegd voor het schenken van alcohol aan jongeren onder de 18 jaar.

Van de Facebook-page van Vine Events:

Het is bijna zo ver aankomende vrijdag LUSTIG in Het Makerijtje Zaandam !! Nog geen kaarten ?! Zorg dat je ze nu nog online besteld op www.vine-events.nl aan de deur is het 8,00 ! Ook zijn er nog maar 2 Viptafels over. Wil je vip ? stuur dan een prive bericht naar VINE-Events. Voor de dames trek je meest sexy outfit/jurkje maar uit de kast want we geven ook kaarten weg voor de volgende edities voor de best geklede dames !