Zaanstad: snel bouwen op plek Post NL Mahoniehout

De Gemeente Zaanstad wil een versnelde procedure gebruiken om een gebouw met 100 zorgwoningen te laten bouwen op de plek waar het voormalige gebouw van Post NL aan het Mahoniehout / Vurehout in Zaandam was gevestigd.

Het pand is vorige maand gekraakt nadat het volgens de krakers tweeënhalf jaar heeft leeggestaan.

Op het “Burano”-terrein wil ontwikkelaar Stebru woontorens met 100 zorgwoningen bouwen.

Zaanstad stelt voor om bestemmingsplanprocedure en de procedure voor de omgevingsvergunning(en) gelijktijdig te laten doorlopen. Dat zou de procedure, die wel eens twee jaar zou kunnen duren als er bezwaar gemaakt wordt, met een jaar of meer kunnen bekorten.

Het plan maakt deel uit van een het Overtuinen D plan. Daartegen zijn ook andere bezwaren aangetekend, onder andere door Kraduma (Kramer & Duyvis) dat aan de Mauritsstraat is gevestigd. Als gevolg van de uitpsraak van de Raad van State komen er geen woningen in het pand waar ook Et Buut en Het Baken gaan komen (naast het Volkspark).

Over het het dat het pand gekraakt is, wordt in het voorstel overigens niet gerept. Bezwaarmakers hebben weinig kans aldus het college:

Op het moment dat een gewenste ontwikkeling past in het uitwerkingsplan zal de rechter de beroepsgrond ‘niet eens met de bouwontwikkeling’ ongegrond verklaren indien het past in het uitwerkingsplan.

burano

Het voorstel komt 22 september in de raad.

Plattegrond van Raadsvoorstel Zaanstad, foto boven van Zaanse Kraakbeweging.

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Siem

  Men kan toch niet tegen honderd zorg woningen zijn?
  Deze zijn hard nodig in de Zaanstreek.

  • Dan

   Ik verwacht dat er zorg-woningen komen die alleen de rijkere klasse veroorloofd. Want daar is geld op te verdienen. Hier moet meer duidelijkheid over worden vrijgegeven.

   Daarbij vind ik dat er een groot tekort aan sociale huurwoningen zijn.

 • straatje 53

  zijn er dan genoeg verzorgende die zijn toch weg bezuinigt

 • Boon

  Bouwen is denk ik voor de buurt niet een probleem maar gezien de parkeerdruk van oa.ambtenaren in de muziekbuurt zal een zorgcluster een nog meer verkeer aan trekken. Als ze het over 100 zorgwoningen hebben dan hoort daar ook zeker voor 75 auto’s parkeerruimte voor te zijn.Evenals voor de diverse busjes. In tegenstelling tot van Speyk niet de lucht in maar een hele ruime inpandige parkeerkelder met bijbehorende ruime vakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *