Na het afhaken van de VVD lijkt er nog maar één reële optie voor een nieuw coalitie: de overgebleven coalitiepartijen PvdA, D66, ROSA, CDA en CU worden aangevuld met GroenLinks en SP. Daarmee zou opnieuw een krappe meerderheid (20 van de 39 zetels) gerealiseerd zijn.

De VVD wil zelf niet meer meedoen en werd ook door alle partijen afgedaan vanwege de interne strubbelingen. De POV wilde niet aanschuiven bij de oude club. DZ en PVV hadden er ook weinig zin in.

Dat maakt een centrum-links-links college vrijwel de enige optie. De PvdD wil het college steunen waar het nodig is.

De raad sprak gisteravond anderhalf uur over de nieuw ontstane situatie, maar al snel werd duidelijk dat de rechtse partijen er geen zin hadden om de bestaande club aan te vullen. Er vielen harde woorden van hun zijde over het zittende college (dol op pluche), de VVD (een zooitje van gemaakt) en burgemeester Hamming. Met die opstelling leken POV, DZ en PVV vooral zichzelf te isoleren.

Eigenlijk kregen SP en GL vrij snel en eenvoudig zicht op wethouderszetels. Alle coalitiepartijen en de VVD waren ook voor reparatie van de huidige coalitie, de aanvulling met SP en GL stuitte nergens op weerstand. De linkse partijen zelf formuleerden nog nauwelijks voorwaarden, wat niet betekent dat het coalitieakkoord zonder meer voortgezet wordt. De financiële positie van Zaanstad zou volgens Paul Laport van GL overigens wel wat meer aandacht moeten krijgen, maar “GroenLinks wil best aanschuiven.” SP’s Patrick Zoomermeijer ging voor de “linkse optie” met SP, GL (en PvdD).

Woensdag beginnen de besprekingen over de nieuwe coalitie die door de breuk in de VVD noodzakelijk was. Die partij kreeg de wind van voren: “dit is een raar debat maar ook een naar debat, VVD heeft er een puinhoop van gemaakt” aldus Laport. LZ’s Marianne de Boer bleef aandringen op een onderzoek naar de gedragingen van ex-wethouder Gerard Ram (VVD). Die partij is volgens haar het “moreel kompas kwijt”.