Zaanstad voert anti-huis-aan-huisblad-sticker in

1 april

Behalve de Nee/Nee-stickers tegen alle drukwerk, de Ja/Nee-sticker om alleen reclamefolders te weigeren en de Ja/Ja-stickers voor liefhebbers van veel post, introduceert Zaanstad ook een speciale sticker tegen huis-aan-huisbladen.

Wethouder Breunnesse (GroenLinks) zegt dat 99 procent van de inhoud uit reclame en sluikreclame bestaat waarmee het feitelijk onder ongewenste reclame valt, “met de sticker hopen we de hoeveelheid papier die ongebruikt wordt weggegooid met 23,5 procent te verminderen.”

Een mooi stapje op weg naar duurzaamheid aldus de wethouder, “bovendien, de toekomst van informatievoorziening is digitaal, net als stinkende diesels gaan we een eind maken aan deze overlast.”

Bij uitgever Rodi is weinig begrip voor het plan:

“elke dag je mail openen en de persberichten 1:1 in de krant plakken zien wij als waardevol werk en daarmee bieden we een groep mensen een zinvolle dagbesteding. Bovendien zien wij dat redactioneel bewerken als censuur: waarom zouden wij het beter weten dan de opstellers van de persberichten?”

De deur uitgaan voor nieuws is onzin volgens één van de medewerkers:

“onze bezorgers gaan elke week al de deur uit, dus als we ook de redactie op pad sturen lijkt ons dat wel wat overdreven.”

Een proef op de Hogendijk in Zaandam (foto onder) toonde aan dat 87,5 procent van de deelnemers blij was geen huis-aan-huisblad te ontvangen. Breunesse toont zich opgetogen over die uitslag: “hadden we dat maar bij de Tweede Kamerverkiezingen gehad, dan zat mijn partij er nu warmpjes bij…”

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Jack van Brederode

  Begrijp ik dat nu goed? Kan ik een JA/JA sticker ophalen bij de gemeente.? Ik lees niet altijd alle folders maar een aantal elke week zeker wel. 🙂

 • Jack van Brederode

  Of is het een 1 april grap…. Erg leuk….

 • Ingrid v.d velde

  Waar op te halen? Verstuur er iedereen 1 en laat zelf bepalen of het opgeplakt word.

  • Jeroen v.d Let

   Beste Ingrid,

   Dit is een actie die afval reductie zou moeten bevorderen. Het lijkt mij geen logische actie om miljoenen stickers te laten maken die lang niet iedereen hebben wil. Stickers bevatten over het algemeen meer chemicalien dan oud papier (denk aan de lijm en het watervaste materiaal) dus laat mensen deze lekker zelf ophalen i.p.v. de gemeente die afval maakt om afval te reduceren.
   Het lijkt mij in dit geval beter om bij te laten maken dan teveel te hebben.

 • Armand Boezerman

  Beste,

  Het is geen gezicht al die stickers op de bussen en één omgekeerde wereld.
  Lijkt mij veel beter om mensen niet lastig te vallen door ongewenste post,Laat staan stickers ontsieren van je voordeur. Juist omdat naar mijn mening minder mensen zijn die deze troep willen ontvangen in minderheid zijn lijkt het mij logisch dat zij moeite doen om aan zo’n sticker te komen van wel reclame of folders en wie het niet wilt blijft blanco dus geen stickers geen troep in of op je brievenbus. Als ze moeite moeten doen voor zo’n sticker ontmoedigd ze ook betekent dat langs deze weg minder vraag is naar troep in of op je brievenbus. Conclusie geen stickers geen troep in de bus alleen als er vraag naar is standaard situatie.

 • Dus ook geen aan de bewoners van dit pand troep
  Ik vindt ook geen sticker geen post
  I.v.m.de grondstoffen voor de sticker
  Wel goed dat ze er wat aan gaan doen
  Vrolijk pasen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *