Zaanstad weer duurste ‘grote’ gemeente voor huurders

Voor huurders is Zaanstad in 2020 opnieuw de duurste ‘grote’ gemeente. Een gezin betaalt € 586 per jaar. Het gemiddelde in de 38 grootste gemeenten van Nederland was € 363.

Voor woningeigenaren is Zaanstad met woonlasten van € 837 de op drie na duurste gemeente na Leiden, Groningen en Sittard Geleen. Het gemiddelde is € 733.

Dat blijkt uit het jaarlijks COELO-onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen.

Zaanstad verhoogde de tarieven voor huurders met 3 procent, voor bewoners/eigenaren met 2 procent. Bij de eigenaren daalde Zaanstad van de derde naar de vierde plek in vergelijking met 2019.

Zaanstad heeft met € 284 de hoogste rioolheffing van de grote gemeenten. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen eenpersoons- en meerpersoonshuishoudens. Vergeleken met vorig jaar bleef de heffing gelijk.

De afvalstoffenheffing is € 302. Die ging in vergelijking met 2019 (€ 286) met ruim 5 procent omhoog. Voor eenpersoonshuishoudens en gezinnen is de heffing gelijk.

De gemiddelde Ozb-lasten voor een eigenaar bedragen € 270 in Zaanstad, dat is boven het gemiddelde van € 256 maar niet extreem hoog. Veel gemeenten zitten op een niveau van € 300 à € 400.

(Bij Zaanstad kan je in 10 termijnen je gemeentelijke belasting betalen, die worden afschreven in maart t/m december. Omdat de gemeente vorig jaar te laat is begonnen met incasseren, is de 10e termijn pas eind januari 2020 afgeschreven.)

Hieronder het verloop van de gemiddelde kosten voor eigenaren en verhuurders en de ontwikkeling van de OZB, rioolheffing en afvalstoffenheffing sinds 2015.

woonlasten huurders eigenaren 2015 2020

woonlasten 2013 2020

Deel dit artikel:

14 reacties

 • dick siebeling

  tja we moeten toch ergens bij horen

 • Siem Meijn

  Enige jaren geleden ongeveer 2005 hadden wij een wethouder, meneer Linnekamp.
  Deze vertelde dat wij de afval moesten gaan scheiden zo dat de afvalstof heffing goedkoper werd. Ook was er toen dat wij iets aan het milieu moesten doen. Prima wij nemen zelf zonnepanelen op het dak. wij waren de eerste die dit kregen, toen het allemaal gemonteerd waas heeft de gemeente mevrouw deze zelf onthuld bij mij boven. Kregen wij ook subsidie voor. Moet zeggen werk overal aan mee wat miliue aangaat bijna, maar heb het alleen maar duurder zien worden de afval en miliue heffingen. Men beloofd de inwoners van Zaanstad gouden bergen maar krijgen nog geen zand hoopje. Veel woordxen maar weinig daden.

  • De Orkaan

   Wat werd in april 2017 door Zaanstad beloofd toen het nieuwe systeem werd geïntroduceerd: “Hoe minder restafval wordt aangeboden, hoe minder hard de kosten stijgen. Met het nieuwe inzamelsysteem denken we ook aan de portemonnee van de bewoner. Halvering van hoeveelheid restafval moet zorgen voor lagere gemeentelijke belasting.” Die halvering is (nog) niet gerealiseerd, dus niks ‘lager’, “minder hard” is een rekbaar begrip.

 • Wendy Kind

  Intussen is iedereen zijn afval aan het scheiden wat heeel goed is (ook noodgedwongen wegens het nieuwe systeem), zijn afvalcontainers op straat waar velen honderden meters naartoe moeten lopen overvol, evenals glasbakken en papiercontainers, wordt het door te weinig legen een zooitje op straat. En moeten we meer betalen. En loopt de gemeente binnen. Wat klopt er niet?

  • De Orkaan

   De gemeente loopt niet binnen: “De opbrengsten van de afvalstoffenheffing en de reinigingsrechten mogen niet meer dan kostendekkend zijn. De gemeente mag met beide belastingen geen winst maken om daarmee andere gemeentetaken te financieren.” (VNG)

   De gemeente heeft zich dus wel verrekend en verkeken op het nieuwe systeem. In 2020 steeg de gemiddelde afvalstoffenheffing in Nederland met 5,3% (eenpersoonshuishoudens) en 5,9% (meerpersoonshuishoudens). In Zaanstad steeg het met 5,4% waardoor ‘minder hard’ (dat was beloofd) niet of nauwelijks gerealiseerd is.

   Het bijverschijnsel van vuilnishopen in vrijwel elke wijk door verstopte of te volle afvalbakken is ongetwijfeld niet voorzien. Oplossen daarvan door HVC legt de rekening bij Zaanstad, en aan wie gaan ze die doorberekenen?

   • Jan van Zaane

    Het “bijverschijnsel” is gezien de vele commentaren en waarschuwingen op internet e.d. destijds wel degelijk voorzien door velen.

 • De kop klopt niet. Het onderzoek betreft de belastingdruk in 2019. Eind vorig jaar zijn voor 2020 nieuwe tarieven vastgesteld en op basis daarvan wordt nu belasting betaald.
  De juiste kop voor deze analyse zou luiden: “Zaanstad was vorig jaar weer duurste ‘grote’ gemeente voor huurders”.

 • Manon van der Heide

  Waarom sluiten wij ons niet aan bij de demonstratie in Amsterdam op 28 maart? De wethouder van Amsterdam en de FNV en waarschijnlijk de SP steunen de actie dat het nu maar eens afgelopen moet zijn met de veel te dure woningen. Waar de sociale huurwoningen worden opgekocht voor privé doeleinden. Terwijl er vreselijk veel mensen, waaronder ik schreeuwen om een fatsoenlijke woning om eindelijk verlost te zijn van de ex waar ke nog jaren gedwongen bent om mee samen te wonen omdat er zogezegd geen woningen zijn. Stop met dat bureaucratische spelletje en geef de burger waar die recht op heeft. Het is een burgerrecht om een huis te bewonen waar je kan veilig voelt, waar je je zelf mag zijn. Of moet ik eerst door mijn psycholoog urgent verklaard worden wil ik in een achterstandswijk terecht komen? Ok zou zeggen:Neem contact op met de FNV in de der Kinderenstraat 2 on Amsterdam. Want we zijn het beu om om jaren te moeten wachten. Mijn dochter mag blij zijn als ze met haar dertigste on aanmerking komt voor een woning. Zo erg is het.

  • Manon van der Heide

   Neem mij niet kwalijk voor de spelling. Ik zie nu dat de autocorrect zich er mee bemoeit heeft. Maar ik hoop dat de essentie is overgekomen

   • Erik Esteie

    Beste Manon

    Iets wat er niet is kun je niet zo maar tevoorschijn toveren

    Er zijn geen woningen en dat is het probleem, een demonstratie gaat dus niet in ene duizenden woningen opleveren

    En hoe goed bedoeld ook, protesteren tegen het opkopen, of het uit de markt halen van sociale huur is ook geen oplossing

    In alle sectoren is een tekort aan woningen en daar moet aan gewerkt worden

    De eisen die tegenwoordig aan een woning gesteld worden is veranderd en de tijd dat we met 20 mensen(ik overdrijf even) in 3 kamer woning van 30 vierkante meter woonden is over

    Helaas maakt de overheid het ook nog eens onmogelijk om een woning te delen met anderen en dit is vanwege de regelgeving wat betreft huren enz

 • Gre Luttik

  Manon, wat je vertelt klopt. En ik heb iets dergelijks meegemaakt. Ga gewoon naar een psycholoog. ik ben niet in een achterstandswijk terecht gekomen. Geluk gehad? Nee. Keihard bezig geweest dus.

 • Chris Gort

  De door de rijksoverheid ingestelde belasting op het verbranden en storten van afval is de belangrijkste reden dat de afvalstoffenheffing stijgt. Deze belasting bedroeg in 2018 13,21 euro per 1000 kilo. In 2020 is dat al 32,63 euro per kilo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *