Zaanstad wil accountants Deloitte 13.750 meerkosten betalen

De accountants van Deloitte hebben het in 2014 niet gered voor de € 75.000 die ze jaarlijks bij de gemeente Zaanstad declareren voor de controle van de boeken. Ze hebben een rekening van € 27.451 extra over 2014 ingediend.

Meer Nederlandse gemeentes hebben met de extra rekening van Deloitte te maken gehad. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) onderzocht de kwaliteit van de accountscontrole van de 4 grote accountantsorganisaties in Nederland. Bij Deloitte werden 4 van de 10 controles als onvoldoende beoordeeld. Dit kwam omdat niet voldoende en geschikte controle-informatie door de accountant was verkregen.

Naar aanleiding van deze conclusie heeft de Nationale Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) de controlestandaarden aangescherpt. De NBA vindt dat de opdrachtgevers de meerkosten moeten betalen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ziet het echter als bedrijfsrisico.

Zaanstad kiest de middenweg en betaalt ruim de helft. Het college stelt voor om de geplaagde accountant in 2014 en 2015 € 13.725 extra te betalen. De rest valt onder het bedrijfsrisico volgens het college.

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *