Zaanstad: afspraak met NS over Cultuurcluster openbaar maken

De geheime overeenkomst die in 2013 tussen Zaanstad en NS Poort is gesloten over de “planontwikkelingen rond het station van Zaandam” (bouw Cultuurcluster) wil Zaanstad openbaar maken.

De NS gaat daar voor een deel in mee, maar wil wel alle getallen, bedragen en commerciële afspraken en de namen in de overeenkomst onzichtbaar gemaakt zien.

Volgens Zaanstad is het genoeg dat bedragen geheim blijven, de rest mag openbaar. Aan de raad wordt gevraagd akkoord te gaan met de gedeeltelijke opheffing van de geheimhouding. Zaanstad:

“De overeenkomst was het resultaat van een lang onderhandeltraject met aan beide zijden grote financiële en economische belangen. Om deze belangen te beschermen is geheimhouding op de overeenkomst opgelegd.”

De geheime stukken zijn overigens ook in het bezit van het Noordhollands Dagblad, burgemeester Hamming kondigde aan dat hij aangifte van het lekken van de geheime stukken heeft gedaan.

In 2014 is na mediation een nieuwe afspraak gemaakt met NS, daarbij werd de claim van de NS van € 6,6 meerwerk aan het Stadhuis verlaagd naar € 1,6 miljoen. Bovendien liet Zaanstad een claim van € 2,4 miljoen vallen. Zaanstad schoot daar dus € 4 miljoen bij in. In het document waarin deze afspraak aan de raad wordt voorgelegd (14 april) is ook nog sprake van een ‘geheime bijlage’.

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Wilma Vloon

  Ik vraag me af of het geven van nieuwe informatie vanuit de gemeente voor de hand ligt nu er een referendum aanstaande is. Wat is precies het belang van de gemeente om na de langdurige strikte handhaving van de geheime status, nu ineens de stukken openbaar te maken? Wat schieten de inwoners van Zaanstad hiermee op?

 • Wilma,

  Dan kunnen inwoners een goed en afgewogen besluit nemen over de bouw lijkt mij.

  • Eelco

   Maar dat wordt wel lastig als je de bedragen niet kan zien. Dat maakt nogal wat uit. Ik vermoed zomaar dat er een boeteclausule op staat als Zaanstad geen cultuurcluster neerzet. Juist de hoogte van die boete lijkt mij zeer relevant.

 • A.J. Gigengack

  We kunnen er na afloop een film van maken.

 • Friso

  Kan je geen beroep doen op de wet Openbaarheid van Bestuur? Het is tenslotte een overheid en een bedrijf dat 100% in overheids handen is …. Wat heeft overheid te verbergen? Waarom willen ze het geheim houden?

  • Er is al meerdere malen om informatie m.b.t. de afspraken verzocht i.h.k.v de W.O.B.
   Tot nu toe is – voor zover mij ter ore is gekomen – daar slechts uitgekomen dat:
   – er geen notulen zijn gemaakt, dus niets mee te delen valt.
   – de afspraken niet bekend hoeven te worden gemaakt, omdat ze toch niet meer van kracht zouden zijn sinds de grond aan Zaanstad verkocht is…
   Geen idee wat er waar van is, maar het zou me niets verbazen als het grootste geheim is dat er inderdaad geen afspraken dan wel claims in de weg staan om de plek dan wel het gebouw een (totaal?) andere invulling te geven…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *