Zaanstad wil ‘gebruikersruimte’ voor Veldparkgroep

Zaanstad wil een voorziening creëren waar leden van de Veldpark-groep die overlast in de buurt bezorgen, onder toezicht alcohol en drugs mogen gebruiken.

Voor het eind van het jaar krijgt de gemeenteraad een voorstel voor een dergelijke ‘gebruikersruimte’.

Zaanstad schrijft dat aan omwonenden in de Nieuwsbrief Actieplan Burgemeester in ‘t Veldpark:

“Het lijkt erop dat er een mogelijkheid komt om een inloopvoorziening met gebruikersruimte te regelen. Een dergelijke voorziening biedt de gelegenheid voor sociaal contact. Onder begeleiding van hulpverleners kan het gebruik van alcohol en drugs onder toezicht worden gedoogd. Dealen mag niet.

De gemeenteraad gaat waarschijnlijk eind december 2021 beslissen over de financiën.

Het zal wel tijd kosten voordat die voorziening er is. De gemeente gaat zoeken naar een geschikte locatie, waarbij ook de omwonenden gehoord worden. Daarnaast moet er een vergunning komen en mogelijk een verbouwing om het pand geschikt te maken.”

In het actieplan Burgemeester In ’t Veldpark worden de kosten begroot op ongeveer € 500.000 op jaarbasis voor een inloopvoorziening met gebruikersruimte.

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Erik Schouten

  Wordt de Breiderstichting hier ook bij betrokken❓

 • Henk Thesing

  Lees ik het goed?????? 500.000 euro op jaarbasis.
  Is dit een typefout?

 • Henk Visser

  Ik zou als verveelde hangjongere een gat in de lucht springen. Een half miljoen beloning op jaarbasis en eigen burcht. Het resultaat van jarenlange intimidatie, sociale ontwrichting van de omgeving en milieuvervuiling. Niet dat dit voorstel, als het wordt aangenomen, soelaas gaat bieden. Dat heeft het precedent met de jongerenafdeling in het buurthuis Poelenburg in 2016 wel aangetoond.
  “Er is een keer een gijzeling geweest, de boel is wel eens kort en klein geslagen. De plek werd geclaimd, er is toen besloten het te sluiten. Bij mijn weten heeft zich in het verleden wel eens iets afgespeeld met vuurwapens.” Aldus toenmalig voorzitter van het wijkcentrum; Erwin Stam.
  Hij kwam in het nieuws nadat treiter vloggers in Poelenburg de landelijke media haalden (Pauw) en voor de camera zeiden een eigen buurthuis te willen.

  Nu ligt er dus het voorstel om wederom een overlast groep op hun wenken te bedienen. Dan kan dat bedrag van 500.000 Euro iets minder worden. Want de uiterlijke opsmuk nemen de jongens zelf wel ter hand. Met alle aanstootgevende symbolen erbij. Wat zich binnen gaat afspelen, daar heeft de politie geen direct zicht meer op. En zo faciliteerd de gemeente dan een jongerenhonk waarbinnen criminaliteit zich levendig kan ontwikkelen.
  Een wanhoopsdaad. Niets geleerd van 2016. Toen sprak politiebond NPB nog de wens uit dat het gedrag van overlast groepen ‘’Heel hard wordt aangepakt’’. Toenmalig burgermeester Faber vond dat er wel degelijk sprake van respect is voor de politie. Citaat: “De politie doet respectvol werk en ik denk dat de jongens dat zien.” Mijn mening hierover laat zich makkelijk raden.

  Als er werkelijk respect is voor de wet, toen en nu, dan hoeft er helemaal geen ophok faciliteit tegen absurde kosten (onze belasting kosten) gebouwd te worden. Maar daar ligt het probleem.
  Eenzelfde probleem dat zich ook eind jaren 90 in Amsterdam-West voordeed en is onderzocht door socioloog Jan Dirk de Jong die infiltreerde. Politie en gemeente wisten een lange tijd niet wat ze ermee aan moesten. Ruim 20 jaar geleden. En hier zien we nu precies hetzelfde.
  Wat niet onder controle gehouden kan worden moet dan maar worden gefaciliteerd.
  Een politieke wanhoopsdaad dat het probleem niet inteugeld maar ‘opsluit’. En bovendien een signaal van zwakte afgeeft. Vergelijkbaar met de reacties op de landelijke boerenprotesten waarbij toegang tot gemeentehuizen met tractoren werden geforceerd. Geweld en intimidatie loont.

  Natuurlijk heeft de generatie Z het vreselijk moeilijk. Om het sociaal maatschappelijk maar even onder de loep te nemen. In scherpe tegenstelling tot de Baby-Boom generatie wordt de moderne jeugd deels ongezond beïnvloed op social media. Gebrainwashed door de 24/7 terreur van reclame die hen tot een outcast maakt als ze niet met de trend meegaan (met alle financiële kosten vandien). Invloeden die hun onzekerheid en zoektocht naar een sterke onafhankelijke individualiteit in de weg staan. Uitdagingen die de jeugd van na de oorlog niet kenden. Waarbij niet gezegd dat alles toen beter was.
  Net als toen zoeken jongeren elkaar op. Dat is van voor de jaartelling. Daar ligt in de bron een tool tot ontwikkeling in sociale samenhorigheid met respect voor het bestuurlijk systeem. Dat laatste wordt nu ondermijnd door invloeden (social media) waar de maatschappij, waarvan zij deel uitmaken, mee in conflict komt. Anders gezegd: steeds meer begint een botsing te ontstaan tussen oudere generaties en de 21ste eeuw moraal. Daar kan vanuit een politiek traditioneel gefundeerde zuil geen passend antwoord op gegeven worden.
  En zo dobberd Zaanstad voort met dit probleem. Van de ene burgermeester naar de volgende.
  Niet lerend van de lessen die zelfs de landelijke media gehaald hebben. Dan maar eens faciliteren.
  Tegen een grofschandelijk bedrag van een half miljoen. Hoeveel nuttige zaken met dat bedrag betaald zouden kunnen worden.
  Incompetentie en naïviteit zijn nou net niet de woorden die ik wil schrijven.
  Oeps! Sorry!

  Bron: 2131005-zaans-tuig-zich-van-geen-kwaad-bewust-toch-meer-politie-op-straat

  • Sonny Plein

   Beste Henk,
   Ik vind het jammer dat de politie of handhaving hun meningen over het Veldpark niet willen of mogen geven. Hierdoor zou een hoop indianen verhalen de wereld uitgeholpen zijn. Die €500.000 heeft niet alleen betrekking op de vijf echte drugsverslaafden die regelmatig het park bezoeken, maar voor alle drugsverslaafden in Zaanstad. Ik neem het de gemeente erg kwalijk dat niet verteld wordt wat werkelijk het probleem is. Als die drugshok er komt zullen de buurtbewoners van het park weinig van merken, omdat de overlast niet veroorzaakt wordt verslaafden maar door normale mensen die geen sociaal onderkomen hebben. Wat gemeente Zaanstad verzwijgt en veel mensen niet weten is dat het niet om verslaafden gaat maar grotendeel om doodgewone mensen, die nergens anders terecht kunnen en in het park blijven plakken. Als iemand van 7 uur in een kroeg hangt drink hij zeker 10 pilsjes wat eigenlijk de zelfde aantal komt als wat de mannen in het park drinken. Het vuil dat achter blijft is deels te wijten aan de mannen die bewust de blikjes in de bosjes gooien, maar ook omdat de aantal vuilnisbakken onvoldoende zijn voor zoveel mensen. Het gaat de buurtbewoners ook om het groot aantal niet blanke mannen, waar ze bang voor zijn.
   De enige oplossing om te zorgen dat het park minder zwart gekleurd is, is dat de gemeente niet alleen voor de vijftal verslaafden een onderkomen realiseert, maar voor alle zwarte mensen. Bij deze wil ik de buurtbewoners en iedereen die tegen de aanwezigheid van de mannen in het park zijn, met klem verzoeken om de gemeente te vragen hoe het komt dat deze mannen door weer en wind jarenlang in het park verblijven. Vraag wat er met hun sociaal onderkomen gebeurd is.
   Met vriendelijke groet,
   Sonny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *