Zaanstad wil lof…

Het lukt Zaanstad maar niet om een nieuwe stadsdichter te werven. Het vinden van een gemeentesecretaris ging een stuk sneller. Begin dit jaar ging de gemeente op zoek naar een diverse dichter. Maar die meldde zich niet.

Nu heeft de afdeling Cultuur zich op gezag van wethouder Annette Baerveldt gestort op een nieuwe wervingscampagne. Kosten, noch moeite, noch tijd worden gespaard. Al een half jaar dichterloos: culturele rampspoed.

“Uit de uitgevoerde wervings- en selectieprocedure kon geen geschikte kandidaat worden voorgedragen. Hierop is besloten een nieuwe strategie voor de werving- en selectieprocedure op te zetten in de periode mei t/m september 2021. Daarbij is de wens uitgesproken om naast het netwerk van de voormalige stadsdichters ook het onderwijs, jongerenwerkers en rappers en andere kanalen bij de werving te betrekken.”

Wat wordt gevraagd? Geïnteresseerden moeten een ‘Ode aan mijn Zaanstad’ insturen (en motivatiebrief, drie eigen geschreven werken en een CV.) Een ODE. Dat is een lofdicht… de aap is uit de mouw: Zaanstad wil lof, applaus, duimen omhoog, schouderklopjes, een riem onder het hart, steun, toejuichingen…

De Orkaan-huisdichter klom terstond in de pen.

Ode aan mijn Zaanstad

Ligt u onder de zoden
Dan krijgt u een ode
Het is iets voor doden

En ook verplicht
Als je over Zaanstad dicht
Want daar schijnt het licht

De dichter moet likken
En alles pikken
En slikken

Wat Zaanstad doet
Is goed
Want dat moet

Er moet dus veel lof
Zaanstad is tof
Hier wonen is echt een bof

Een echte dichter trekt zich terug
Gaat niet op zijn (m/v) rug
Met de pootjes in de lucht


Wie de hele procedure, de 4 voorwaarden, de 5 criteria en de 5 “uitgangspunten voor de samenstelling van de commissie” wil lezen kan hier klikken (wij raden het niet aan).

“Daarnaast wordt er sterk ingezet op informele warme netwerken en ambassadeurs voor de nieuwe stadsdichter van Zaanstad.”

Dat was dan weer nieuw voor ons, die ‘informele warme netwerken’ van Zaanstad en het uitroepen van de vrijstaat met eigen ambassadeurs. Het werven van een stadsdichter heeft meer voeten in de aarde en kost meer tijd dan het werven van een nieuwe gemeentesecretaris:

“Eind januari 2022, op de landelijke gedichtendag, tijdens de gedichtenweek, wordt de stadsdichter officieel benoemd door de wethouder Cultuur.”

En dan te bedenken dat Zaanstad helemaal geen stad is, maar een gemeente. We zoeken een gemeentedichter.

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Wieke Hart

  Wie is de dichter van bovenstaand prachtige kritische gedicht? Ik zeg: stel aan als nieuwe stadsdichter!

 • Corine Gorter

  Ik was zo dom om de brief met daarin de procedure toch te lezen. Er wordt nogal wat verwacht van de toekomstige stadsdichter. Wat ik echter mis is, wat het de stadsdichter oplevert. En ook, wat er exact wordt verwacht. Ik mis een functieomschrijving. Hoe moet je solliciteren op iets waarvan je geen idee hebt wat het inhoudt?
  Ook vraag ik mij af hoeveel inzendingen er waren, en op welke punten zij zijn afgewezen. Deze stad (of gemeente) kent heel wat dichters. Hoe is het mogelijk om er geen enkele te vinden. (Dat op zich is al een kunst, misschien wijd ik daar wel een gedicht aan, wie weet) Ligt het dan misschien niet aan het gebrek aan dichttalent, maar aan iets anders?

  Ik kan zelf helaas niet meedoen, ik ben niet ondernemend, zichtbaar of initiatiefrijk. Over dat meerstemmig twijfel ik nog. Worden hiermee mijn zangkunsten onder de douche bedoeld of dien ik over meerdere persoonlijkheden te beschikken?

 • Fred Blijestein

  Ach als er niemand gevonden wordt wil ik mij wel bezig gaan houden met de rijmelarij. Af en toe een rijmpje laten zien. Want veel meer zal de taak van stadsdichter niet inhouden denk ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *