Zaanstad wil ruim € 100 miljoen aan heffingen binnenhalen

Vorig jaar wilde Zaanstad € 99 miljoen aan gemeentelijke heffingen binnenhalen. Dit jaar is de magische grens van € 100 miljoen overschreden. Volgens de begroting gaat het nu om € 103.545.000.

Reinigingsrechten en afvalstoffenheffing (samen € 23 miljoen) en de rioolheffing (€ 22 miljoen) zijn de grootste posten. De grootste stijger is de toeristenbelasting, de verwachte opbrengsten in 2022 zijn 183 procent hoger (€ 2,8 miljoen) dan die in 2021.

Dit blijkt uit recente gegevens van CBS op basis van onderzoek naar de gemeentelijke begrotingen van 2022.

Gemiddeld denken de Nederlandse gemeenten 2 procent meer op te halen in 2022 dan in 2021. In Zaanstad gaat dat om 4 procent meer-opbrengsten.

Hogere opbrengsten kunnen te maken hebben met hogere tarieven maar kunnen ook het gevolg zijn van hogere huizenprijzen (OZB), meer toeristen, meer bouwprojecten of meer inwoners.

Na de toeristenbelasting zijn de parkeerheffingen en de ‘Secretarieleges burgerzaken’ de grootste stijgers (beide plus 13 procent). Van de ‘Leges wonen en bouwen’ wordt een 7 procent hogere opbrengst verwacht. De OZB moet 2 procent meer opbrengen, de rioolheffing blijft vrijwel gelijk en de opbrengst van de ‘Reinigingsrechten en afvalstoffenheffing’ gaat met 1 procent omhoog.

Hieronder de verdeling over de verschillende posten in 2022.

Data: CBS (van gemeenten), grafieken: De Orkaan


Advertentie

Deel dit artikel:

7 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *