Zaanstad wil windpark langs Noordzeekanaal

windmolen nauerna

De gemeente Zaanstad wil een windpark van 11 of 12 turbines aan het Noordzeekanaal.

Omdat zoiets volgens de huidige richtlijnen van de provincie Noord-Holland onmogelijk is, heeft de gemeente een brandbrief aan de provincie geschreven waarin gevraagd wordt de voorwaarden te versoepelen.

Na de provinciale verkiezingen in 2011 geldt er in Noord-Holland een “restrictief beleid ten aanzien van windturbines op land”. Er moeten minstens 6 gelijkvormige windturbines op lijn worden gebouwd, op minimaal 600 meter van huizen en voor elke nieuwe molen moeten er twee oude weg.

Volgens Zaanstad maakt dit plaatsing van windmolens vrijwel onmogelijk, zelfs op een bedrijventerrein als de noordoever van het Noordzeekanaal, hetgeen het plan van de gemeente was: “een windpark op de bedrijventerreinen aan de noordkant van het Noordzeekanaal”

In de brief aan de provincie wordt dan ook gepleit voor het versoepelen van het beleid. Zo zou de afstand naar 470 teruggebracht moeten worden.

Met een afstand van 470 meter kan in Zaanstad een windpark worden gerealiseerd van in totaal 11 of 12 windturbines, waaronder de 3 bestaande.

Ook de verplichte sanering (twee weg voor elke nieuwe) is volgens de gemeente een hindernis voor het realiseren van milieudoelstellingen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>