Zaanstad wint het van blauwalg

Zaanstedelingen hebben slechts één officiële zwemwaterplek: De Jagersplas.

En daar was blauwalg koning: bij de eerste hete zomerdag scheidde het zijn giftige stoffen af, waardoor het volk geen duik meer kon nemen zonder ziek te worden.

Blauwalg is een knap irritant organisme, maar stiekem zijn we fan. Superman, Transformers, The A-team, Spiderman, Mega-Mindy, de Hulk of de Power Rangers vallen in het niet bij deze bacterie. Al drieeneenhalfmiljard jaar leeft het op onze aardbol, en het maakte als eerste zuurstof zodat de hogere organismen (de mens!) zich kon ontwikkelen. Daarnaast laat het zich door niets en niemand uitroeien.

Er is maar een tegenstander die een min of meer waardige strijd tegen de alg weet te voeren en dat is …. Tromgeroffel…. ZNSTD!

Waterstofperoxide zou helpen, maar het effect op de rest van de natuur is misschien wat minder (daarbij willen we niet allemaal rondlopen met een Geert Wilders-kapsel na een frisse duik). Waterbeheerders en andere knappe koppen vonden geen doeltreffende manier om de blauwe held in te dammen.

Tot twee jaar geleden: het Hoogheemraadschap en de gemeente installeerden een pomp bij het Kuifeendstrand die koud water zonder blauwlag omhoog pompt uit de diepte en het mengt met het zuurstofrijke warmere water waarin de alg zo gelukkig is. Na twee jaar kan er zoetjesaan gesproken worden van een succes. Er is amper blauwalg over en de pomp blijft definitief.

Het succes bleef niet onopgemerkt. Andere gemeenten kijken nu ook naar dit wapen.

De foto linksboven komt van wikipedia.

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Frank van der Veen

    En nu nog een probaat wapen tegen de vervuiling en vernielingen in het jagersveld, wat veroorzaakt wordt door de jongelui!

  • David Sluis

    Ik hoop dat het zo blijft. Mijn zoon was flink ziek na een middagje Jagersplas afgelopen zondag.Bijna 12u lang braken en diarree. Ik ben op onderzoek uitgewerkt en ontdekte geen blauwalg. Wel is een watertemperatuur van 25 Gr en nauwelijks doorstroming natuurlijk wachten op problemen. Heb daarna diverse verantwoordelijken gesproken, en die zouden extra monitoren als de temperatuur hoog is. Ik houd het voor nu op een een e-coli bacterie oid. Er liggen redelijk wat ganzen en eenden uitwerpselen, die kunnen de oorzaak zijn. Dat hoort er natuurlijk bij, maar evengoed opletten.
    Ik blijf het volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *