Zaanstad gaat in de vodden: € 400.000 voor Textiles2Textiles

B&W van Zaanstad wil voor € 200.000 een derde van de aandelen kopen van Textiles2Textiles BV, een Wormerveers bedrijf dat actief is in het hergebruik van textiel.

Ook wil de gemeente een achtergestelde lening van € 200.000 aan het bedrijf verstrekken (looptijd 15 jaar).

Een achtergestelde lening betekent dat je bij een faillissement achteraan komt als er schulden worden terugbetaald. In de praktijk komt dat er uiteraard op neer dat de kans dat je wat terugkrijgt in zo’n geval nihil is. De aandeelhouders komen overigens nog na de uitgestelde lening aan de beurt als het mis gaat.

Textiles2Textiles komt voort uit “een vrolijk partnerschap tussen het pragmatische sorteerbedrijf Wieland Texiles en de onorthodoxe (keten-) software-ontwerper Retail Experts.” Wieland heeft het exclusieve contract voor inzameling van textiel in Zaanstad.

Kraamkamer

Zaanstad: “Om van afgedankt textiel circulaire grondstoffen te maken moeten nieuwe technieken ontwikkeld worden; zogenaamde industriële schakels in het verwerkingsproces.” T2T moet “de eerst volgende schakel (verder) ontwikkelen, deze te koppelen aan de voorgaande sorteringsstappen en de betreffende industriële schakels digitaal te verbinden.”

T2T heeft € 2,1 miljoen nodig voor deze ‘Kraamkamer’. De ondernemers dragen zelf bij, en daarnaast is er subsidie van de rijksoverheid en een ‘potentiële lening van de Provincie Noord-Holland’. Dan komt T2T nog €400.000 tekort.

Private investeerders heeft het bedrijf niet kunnen vinden, vanwege het “innovatieve karakter van de beoogde bedrijfsactiviteiten.” Maar Zaanstad durft wel.

Het ondernemingsplan van T2T is geheim. De ondernemers hebben zelf ook geïnvesteerd, maar of dat ook achtergesteld was, is niet duidelijk.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *