Zaanstad zet Roundup even in de ijskast

Voorlopig zal Zaanstad geen Roundup gebruiken bij de bestrijding van het woeker-onkruid Japanse duizendknoop.

Wethouder Slegers gaat in overleg met ROSA, GroenLinks en de PvdD over een eventuele inzet van vrijwilligers bij de bestrijding.

Dat zegde Slegers toe tijdens een vragenronde waarin Romkje Mathkor (GL) namens de partijen de wethouder opriep af te zien van het gebruik van het omstreden chemische bestrijdingsmiddel.

Dat er definitief afgezien zal worden van het gebruik van Roundup wilde Slegers niet toezeggen. Volgens hem is de Japanse duizendknoop vrijwel niet te bestrijden met traditionele middelen: maaien, uitgraven, begrazen of met heet water bewerken.

Ook blijft Slegers met milieuorganisaties ZNMC (Zaans Natuur- en Milieucentrum) en KMZ (Kontakt Milieubeheer Zaanstreek) in gesprek over de bestrijden en eventueel de inzet van vrijwilligers.

Slegers gaf toe dat de communicatie over het contact met de ZNMC en KMZ problematisch is geweest. In de Raadsinformatiebrief stond dat:

“Vrijwilligers van het ZNMC en het Milieu kontaktbeheer Zaanstad zien de Japanse duizendknoop als een bedreiging voor de biodiversiteit. Zij erkennen dat de plant alleen met glyfosaat bestreden kan worden en stemmen in met een beleidswijziging.”

Eerder hadden vertegenwoordigers van de milieuclubs al aangegeven dat zij het niet met die lezing eens waren, zij waren tegen het gebruik van Roundup.

Tijdens de vergadering zei Slegers dat er op ambtelijk niveau in 2018 en 2019 contact is geweest met vrijwilligers, en dat die “hebben gezegd dat ze het er niet meer eens zijn maar dat ze het wel begrijpen”. Mathkor hield Slegers voor dat de lezing van Zaanstad toch “bezijden de waarheid” was en vroeg om een rectificatie. Zover wilde de wethouder niet gaan maar na afloop van de vergadering liet hij wel weten dat die passage over de ‘instemming’ niet in de brief had moeten staan.

Deel dit artikel:

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *