Zaanstreek blijft korfbal-bolwerk: 176 teams in 2018

Vandaag viert de Westzaanse korfbalvereniging Roda haar 100-jarig bestaan met een reünie. Korfbal in de Zaanstreek is nog ouder. Roda was de tweede in 1918, KZ begon al in 1910.

KZ is nog steeds de grootste vereniging in de Zaanstreek met 39 teams, Groen Geel uit Wormer volgt met 34 teams. Roda hoort bij de ‘kleintjes’ met 11 teams.

Twee jaar geleden maakten we dit overzicht ook. Toen hadden de acht Zaanse verenigingen samen 172 teams. De grote winnaar in de afgelopen periode is Furore, de fusieclub waar Hoger Op (Krommenie) en Kieviten (Wormerveer) in 2009 in opgingen. De verhuizing naar Omzoom in Assendelft heeft de club meer jeugdleden opgeleverd. In 2016 werd met 19 teams gespeeld, in 2018 met 23, de groei zit volledig in de jeugdteams, dat aantal ging van 14 naar 18.

KZ en ZKC kregen en beide 3 teams bij, Zaandam Zuid groeide van 6 naar 8 (percentueel de grootste groeier – zie onder). Groen Geel bleef gelijk, OKV, ZKV en Roda schreven dit jaar minder teams in dan 2 jaar geleden.

Recreanten zijn niet meegerekend. Elke korfbalclub heeft daarnaast ‘Kangeroes’ (mini-korfballers).

Eerder telde De Orkaan alle teams van alle Zaanse voetbalclubs.

De foto boven is gemaakt tijdens het Paastoernooi van het jubilerende Roda en komt van hun website. De foto onder maakte Wendy Schippers van het werk dat op dit moment wordt gedaan aan het nieuwe veld bij Zaandam Zuid.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *