Zaanstreek hoogste corona-risiconiveau ‘ernstig’

De Rijksoverheid laat weten dat de situatie rond corona-besmettingen in Zaanstreek – Waterland naar risiconiveau ernstig is gegaan. Daarmee sluiten wij ons aan bij Amsterdam.

Er zijn drie niveaus: waakzaam (niveau 1), zorgelijk (niveau 2) ernstig (niveau 3):

‘Een regio gaat in principe van ‘zorgelijk’ naar ‘ernstig’ als er in een week meer dan 150 positieve testuitslagen per 100.000 inwoners zijn. Of als meer dan 10 procent van de afgenomen testen positief is.’

Bij dit code-niveau wordt gesteld dat hard ingrijpen noodzakelijk is: door de snelle toename van het aantal meldingen neemt het zicht op de verspreiding af, dat moet weer beheersbaar worden. De zorg dreigt overbelast te worden en dat moet worden voorkomen.

Lees ook: Hoe ernstig is ‘ernstig’ met de allerlaatste cijfers, vooral in Oostzaan slaat het virus toe.

Afgelopen donderdag meldde het RIVM meer dan 100 COVID-19 besmettingen in de Zaanstreek.

De tweede golf zette in vanaf augustus, in die maand lag het gemiddelde op 4 per dag, in september liep dat op tot 17, de eerste dagen van oktober was het 40. En ruim 100 op woensdag 7 oktober). Daarna liepen de besmettingen weer enigszins terug naar 91 en 56. Het gemiddelde over oktober is 55 per dag.

Het totaal aantal besmettingen ligt op 1792 sinds maart, 169 Zaankanters zijn met corona in het ziekenhuis opgenomen geweest, 62 streekgenoten overleden aan het virus. In het ZMC liggen nu (11 oktober) 13 corona-patiënten.

Het daadwerkelijke aantal sterfgevallen ligt hoger. Landelijk rapporteerde het RIVM tijdens de eerste golf (2 maart t/m 28 juni) 6.115 overledenen (mensen met een positieve corona-test). Het CBS schat op basis van haar cijfers het aantal corona-doden op ruim 10.000, 65 procent hoger dus.

Deel dit artikel:

11 reacties

 • Schutte-janki

  Daar schrikken wij Niet van,is toch logische ,het worde niet verplicht om mondkapjes te dragen,en laat de regering ,alles weer op zijn beloop ,we zien wel en wachten op de grote golf !!!!
  Korte metten maken is het beste !succes samenleving.!!!!!

  • Inge Molenaar

   Het dragen van niet medische mondkapjes is niet bewezen effectief.(heeeel misschien bij het dragen van 10000 mondkapjes zou je 1 besmetting kunnen voorkomen.)
   Dat het bij het verkeerd gebruik schadelijk kan wezen daarentegen wel.

 • Nick Ryan

  Het is triest om te zien wat angst met mensen heeft gedaan. Het is nog triester dat er jonge soldaten gestorven zijn voor ONZE vrijheid. Ze zouden zich omdraaien in hun graf als ze wisten hoe men deze vrijheid vrijwillig afstaat. Voor altijd welteverstaan want tijdelijk bestaat immers niet. Tijdelijk was 2 weken in maart, toen ging het om “flatten the curve”. Gezond verstand en helder nadenken ebt weg in tijden van crisis. De media speelt dit spelletje goed mee en wordt hier rijkelijk voor beloond. Naar feiten kijkt men niet meer. De zogenaamde stijging van de besmettingen is de grootste leugen in ons bestaan en dient een ander doel. Hoe kan de PCR test gebruikt worden voor iets waarvoor het niet bedoeld is? Kary Mullis, Nobelprijswinnaar en ontwikkelaar van de PCR heeft zelf al aangegeven dat het met deze test onmogelijk te zien is of iemand besmet is of was, ook is het onmogelijk te zien om welk virus het gaat. Uit openbare RIVM stukken blijkt dat de meeste besmettingen die nu plaatsvinden van het Rhino virus komen. Er is maar 1 ding zorgelijk en dat is de indoctrinatie van het volk. Een volk dat zijn vrijheid afgeeft voor schijnveiligheid.

 • hans van loo

  En dan zijn er nog van die dwazen die het een gewoon griepje noemen en hun sociale pretjes (!),liefst op een kluitje, meer van levensbelang vinden, een sociale behoefte die kennelijk niet even uitgesteld kan worden, i.p.v. het helpen tegengaan van de verspreiding.
  Het beleid van de overheid laat trouwens ook aan duidelijkheid te wensen over.Hier en daar te vrijblijvend ook.

 • Jacinta blauw

  Mag ik even een zelfde staatje zien van de griepcijfers van vorig jaar in deze periode?

  • Jan Kossen

   En het aantal groep patiënten op de ic’s . En het aantal doden bij in het verkeer.
   Gewoon blijven ontkennen,en mocht je ziek worden géén beroep doen op zorg.

 • hans van rheenen

  Toenemend aantal slachtoffers in de reguliere zorg?

  Laten we innig hopen dat niet wéér de reguliere zorg onze chronisch en langdurige zieken in de kou laten staan. Er overleden méér patiënten door te weinig of helemaal géén aandacht, dan corona-patiënten.

  De IC-bedden zijn planmatig prachtig opgeschaald, maar .. extra IC-personeel ontbreekt. Medische insiders zoals artsen van ziekenhuizen en politici hebben beloofd, dat het nalaten van reguliere zorg deze keer NIET meer zou gebeuren, maar wie gaat dan straks de IC-bewaking draaien?

  Indien tòch weer zwakker patiënten moeten overlijden, is dit, met de ervaring van de eerste golf en de duidelijk gedane beloftes, m.i. duidelijk een aanklacht waard voor “moord met voorbedachte rade”!

  Bedenk, dat óók de huisarts en de zorg hulp straks weer kan weigeren!

 • Fred Blijestein

  Het aantal in de Zaanstreek zegt mij niets. Waarom worden er geen aantallen per dorp gegeven?

 • Jaap Meeuwsen

  Ach, een groot deel van de bevolking is ondertussen zo murv dat men het werkelijke overzicht kwijt raakt en alles gelooft wat onze instanties ze voorschrijft.
  Ik hoor nog die cardioloog vorige week op tv vorige week zeggen hoe moeilijk het voor hem was een opgenomen patiënt van hem in zijn ziekenhuis te moeten zeggen dat zijn bypass weer niet doorging omdat coronapatienten weer eens voorrang krijgen.
  Niks geleerd in de afgelopen 7 maanden dus.
  Ze blijven maar weer aanrommelen.

  • hans van rheenen

   Ik ben mijn lieve echtgenote verloren …

   omdat bij de eerste crisis bloedprikken en (bloed-)onderzoeken niet meer mogelijk was. Ze had géén corona, maar haar bloed moest ieder kwartaal gecontroleerd worden. Wanneer dit wéér gaat gebeuren is het dus moord, met de kennis van vandaag!

   NB. Ze is overigens aan een bloedvergiftiging gestorven.

 • hans van loo

  IC-bedden. Nederland heeft er maximaal 1.700, Duitsland 20.000.
  En dat is beslist niet uitsluitend te relateren aan de grootte resp het inwonertal.
  Het is een kwestie van voorbereid zijn op en dat kost geld. Nederland klopt dan ook graag bij de buren aan als de nood aan de man is. Altijd zo geweest. En niet alleen v.w.b. gezondheidszorg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *