De Rijksoverheid laat weten dat de situatie rond corona-besmettingen in Zaanstreek – Waterland naar risiconiveau ernstig is gegaan. Daarmee sluiten wij ons aan bij Amsterdam.

Er zijn drie niveaus: waakzaam (niveau 1), zorgelijk (niveau 2) ernstig (niveau 3):

‘Een regio gaat in principe van ‘zorgelijk’ naar ‘ernstig’ als er in een week meer dan 150 positieve testuitslagen per 100.000 inwoners zijn. Of als meer dan 10 procent van de afgenomen testen positief is.’

Bij dit code-niveau wordt gesteld dat hard ingrijpen noodzakelijk is: door de snelle toename van het aantal meldingen neemt het zicht op de verspreiding af, dat moet weer beheersbaar worden. De zorg dreigt overbelast te worden en dat moet worden voorkomen.

Lees ook: Hoe ernstig is ‘ernstig’ met de allerlaatste cijfers, vooral in Oostzaan slaat het virus toe.

Afgelopen donderdag meldde het RIVM meer dan 100 COVID-19 besmettingen in de Zaanstreek.

De tweede golf zette in vanaf augustus, in die maand lag het gemiddelde op 4 per dag, in september liep dat op tot 17, de eerste dagen van oktober was het 40. En ruim 100 op woensdag 7 oktober). Daarna liepen de besmettingen weer enigszins terug naar 91 en 56. Het gemiddelde over oktober is 55 per dag.

Het totaal aantal besmettingen ligt op 1792 sinds maart, 169 Zaankanters zijn met corona in het ziekenhuis opgenomen geweest, 62 streekgenoten overleden aan het virus. In het ZMC liggen nu (11 oktober) 13 corona-patiënten.

Het daadwerkelijke aantal sterfgevallen ligt hoger. Landelijk rapporteerde het RIVM tijdens de eerste golf (2 maart t/m 28 juni) 6.115 overledenen (mensen met een positieve corona-test). Het CBS schat op basis van haar cijfers het aantal corona-doden op ruim 10.000, 65 procent hoger dus.