Zaanstreek op Zondag negeert Ja/Nee-sticker – Update: hardnekkig!

Wie een Ja/Nee-sticker op z’n brievenbus heeft, geeft aan wel huis-aan-huisbladen te willen maar geen ongeadresseerd reclamedrukwerk.

Uitgever Rodi van Zaanstreek op Zondag negeert dat en bezorgt de DEEN-reclamefolder samen met de krant.

Dat is niet toegestaan. In een eerdere zaak die voor de Reclamecodecommissie werd gebracht werden de verspreider en het bedrijf achter de mee-bezorgde folder gesommeerd met die gezamenlijke bezorging te stoppen.

De overweging van de Reclamecodecommissie was dat er geen enkele relatie tussen de krant en de folder was en dat het dus gewoon ongeadresseerde reclame was die de ontvanger niet wenste te krijgen.

Saillant detail is dat uitgever Rodi voor de superduurzame gemeente Zaanstad die zo haar best doet om minder afval te produceren de gemeentepagina’s mag publiceren voor een vergoeding van € 360.000.

Wie klachten heeft kan die bij de adverteerder of de verspreider kwijt. Zij moeten de klacht onderzoeken en binnen 4 weken beantwoorden. Handelen ze de klacht niet op tijd of naar tevredenheid af kan je een klacht indienen bij de Stichting Reclame Code.

We hebben Rodi en Deen geschreven dat we die folder niet willen.

UPDATE 22/10: Een woordvoerder van Rodi schreef dat het inderdaad niet de bedoeling is dat de krant en folders samen worden verspreid en meldde dat de bezorger aangesproken zal worden op deze fout.

UPDATE 28:10: De bezorger trekt zich er weinig van aan, vandaag weer de Zaanstreek op Zondag met de DEEN-folder. We blijven mailen met Rodi.

Deel dit artikel:

14 reacties

 • E van aalst

  Bij ons worden de kranten gewoon voor de deur gelegd/gegooid en niet zoals het hoort in de brievenbus, klacht gemeld maar nog niets gehoord van Rodi

 • Rob

  Om die reden heb ik de Ja/Nee sticker vervangen door een Nee/Nee sticker. Dan ook maar geen huis-aan-huisbladen.

 • Caroline

  In Westerkoog bezorgen wij als postbezorger de folder van Deen nu elke zaterdag samen met de folder van Ah. Dus hier is hij al uit de krant. Probleem dus opgelost.

 • Jasmijn

  Een ja/nee sticker is wel reclame en géén weekbladen. Is sporadisch te vinden, meestal knutselwerk van bewoners. Dus je zult het wel andersom bedoelen.
  De gemeente geeft gratis nee/ja en nee/nee stickers uit.
  Vraag gewoon aan de balie, of telefoon een aan.
  De fout ligt aan je krantenbezorger, waarschijnlijk doet Rodi dat dus niet controleren, of is er in begin geen goede uitleg gegeven.
  Rodi geeft voor alle huishoudens kranten en folders, dus blijft de bezorger met een hele berg zitten als deze goed hun werk doen.

 • Bart Prins

  Ik ben wel benieuwd naar de reaktie van Rodi. Is dit beleid, of een fout bij de bezorging?

  • De Orkaan

   Het is beleid. Sinds een paar weken krijgen we plots weer huis-aan-huisbladen bezorgd (na drie jaar zonder te hebben gezeten) en elke week zit die ergerniswekkende DEEN-folder erbij.

 • Hofstra

  De bezorgers krijgen een stapel kranten en een stapel folders. Denk je nou echt dat ze voor die paar euro in de maand alles gescheiden gaan rondbrengen??

  • Erik Esteie

   Het wordt dus tijd voor een standaard Nooit, tenzij ja, zoals in Amsterdam

   Daar is op dit moment een strijd gaande over het blad “city” (bron: papieren editie van het Parool van gisteren)

   De gemeente Amsterdam werkt niet meer mee aan dit blad omdat er teveel reklame in staat….

   Nu zal ik wel weer raar denken maar als de gemeente Zaanstad 360 duizend euro uitgeeft aan het verspreiden van informatie en het bekend maken van regelingen, vergunnigen etc, waarom kan de gemeente Zaanstad dan zelf geen folder verspreiden die wekelijks op de mat land?

   Nog wat anders, wanneer wordt post, zoals de post van de postcodeloterij, verboden?

   Ik irriteer me mateloos aan post met de aanhef “aan de bewoners van…” en daar kan ik geen sticker voor krijgen

 • Peet

  Na 5 jaar hebben we nu in Westerkoog geen Deen meer bij het zondagblad, erg jammer want het bracht zoonlief toch een paar centjes op. Het beleid van Rodi is duidelijk: geen folders in de nee/ja brievenbus. Ik heb dus jaren zitten vouwen en hield altijd ook een stapel zonder folder bij de hand( in de boodschappen trolley) totaal geen probleem. Ligt dus echt aan de luie bezorger! Tegenwoordig moet je blij zijndat je de krantjes krijgt, gebeurd toch regelmatig dat ze in de groenstroken verdwijnen. Wel jammer dat de bezorgers die het wel volgens beleid doen niet zo nu en dan een beloning krijgen.

 • Wij krijgen nu ook geen Zondagkrant en Deenfolder meer, bezorger is gestopt.

 • Wat raar dat dit niet kan. Is toch juist super efficient als bezorger? Ik zou de ochtendkrant er ook bij doen.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *