Zaanweggers 5 jaar later: Frits Roos

In 2015 ontdekten we dat er Zaankanters bestaan die zonder de Zaan kunnen leven. Ze verhuisden naar een – soms heel ver – buitenland voor de liefde, het avontuur of voor werk.

Als een ware Derk Bolt spoorden we ze op om hun schedel te lichten. Wat bewoog hen om de Zaan de rug toe te keren? En hoe schrijnend is het gemis?

Anno 2020 is de wereld veranderd, en na vijf jaar vonden we het tijd om bij te praten.

Vandaag doen we dat met:

Frits Roos

Weer terug in de Zaan zeker?

Ik woon nog steeds op dezelfde plek met mijn vrouw Priscila.

Wat is er veranderd en gebeurd sinds toen?

Er is hier niet veel veranderd, wel is heel Fortaleza drukker geworden, we hebben 2,5 miljoen inwoners, 20% is analfabeet, je ziet dat de appartementen de grond worden uit gestampt.

Hoe ervaar je de ‘corona-tijd’?

Hier is het al twee maanden op slot, ik heb hyperventilatie, de medicijnen maken gebruik van ACE2, dat doet ook het virus, kom dus niet buiten, mijn schoonzoon haalt de weekboodschappen en daar hoort roquefort bij.

Mijn vrouw is psychiater en heeft de consulten nu via WhatsApp, de recepten gaan ook via een app rechtstreeks naar de apotheek. Twee weken terug was er op een woensdagavond een militaire kapel in de straat, na elk nummer leek het wel of Brasil de cup gewonnen had. Ik maakte deze foto (wij van de redactie vinden hem wat vaag, maar dat mag de pret niet drukken!):

frits roos militaire kapel zaanweggers

Mis je de Zaan?

In het geheel niet.

De groeten aan

Jan Schoen en KZ gefeliciteerd met de 110 jaar, leuke actie met gebak.

frits roos 2 zaanwegger

Het uitzicht van Frits (dat blauwe is geen Zaan)

zaanweggers lees meer

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Peter Blokker

  nou ik woon al ruim 40 jaar in Drenthe en zou voor geen goud weer terug willen naar die drukte, nee heerlijk rustig hier

 • roel sluis

  Kijken naar De Orkaan, is toch een zekere vorm van belangstelling van de Zaan.

 • Willem Melius

  Peter doet wel of hij de Zaan niet mist maar ik krijg de zaanse nieuwtjes rechtstreeks uit Drente toegestuurd. Goed bezig zwager.

 • Ron Sman

  Ik vind deze rubriek qua uitvoering redelijk rommelig.
  De oud-Zaankanters zijn onbekenden voor de meeste lezers van de Orkaan. Wellicht is het een goede zaak dat zij eerst duidelijk maken waar zij in de Zaanstreek geboren en getogen zijn. Het wordt misschien dan voor de lezer wat duidelijker waarom de heimwee naar het Zaanse er niet meer is. De redenen dat het in Brazilië zo leuk wonen is heeft mijn belangstelling. De indruk over het huidige Brazilië hier in Nederland is momenteel niet erg positief, zeker ook door het uiterst povere leiderschap in dat land, in combinatie met de afzichtelijke armoede die daar heerst. Hoog in een appartement wonen lijkt mij nog de meest veilige manier om je tijd daar door te brengen. Ik ben benieuwd of mijn (voor)oordeel over het leven in Brazilië onderuit gehaald kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *