Zaanweggers: met Jeppe Woudt in New York

Een dak boven het hoofd, eten, drinken, zuurstof en de Zaan… dat zijn onze levensbehoeften.

Maar… er bestaan Zaankanters die het zonder onze Zaanstreek doen: die de Zaan verlaten!

Hoe houden zij zich staande met die kwelling, de heimwee, het constant aanwezige verlangen…

Wij informeren hoe het hen vergaat.

  •  Waarom?! Ik verliet de Zaan 32 jaar geleden omdat ik naar de Rietveld Academie ging in Amsterdam. In die tijd was ik echter regelmatig nog in de Zaanstreek omdat ik daar veel vrienden had plus in verscheidene bands speelde. Ik ben zelfs medewerker van de Orkaan geweest in die tijd. Werktekeningen maken onder supervisie van Jan Schoen met Eric ten Cate. Toen ik met mijn studie klaar was ben ik naar New York verhuisd, nu al weer 27 jaar geleden.  Aanvankelijk was het mijn plan om hier een jaar of zo te wonen en werken, maar uiteindelijk ben ik hier gewoon gebleven. Eerst werkte ik voor MTV voor ongeveer 5 jaar en daarna ben ik mijn eigen ontwerp bedrijf begonnen.
  • Verdriet? Ik ben blij dat ik weg ben omdat ik graag wat andere ervaringen op wilde doen. Niet voor een weekje vakantie of zo, maar gewoon echt helemaal ergens anders zijn. In Amsterdam beviel het mij ook erg goed, maar ik miste toch iets. Ik was op zoek naar een grotere uitdaging. Dat is uiteindelijk New York geworden.
  • Ah toe.. een beetje verdriet dan? Wat ik het meeste mis is de Zaanse gezelligheid, feesten en partijen of kletsen met vrienden, bekenden en familie.
  • Mooi! De mooiste plek in de Zaanstreek is voor mij toch de Zaanse Schans plus de polder die erachter ligt. Ik ben geboren en getogen in Zaandijk, dus als kind kwam ik daar heel vaak, bijvoorbeeld om te vissen.
  • Wat sleept je er doorheen? Waar ik nu woon is ook leuk, ook al is het niet de Zaanstreek, omdat het weer hier gewoon beter is dan in Nederland. Winters met pakken sneeuw en bloedhete zomers, met daartussen in een mooie lente en een prachtige herfst. Ook op cultureel gebied is hier van alles te doen; er is een hoop ontwerp werk. En natuurlijk ook omdat mijn eigen familie nu hier is. Ik heb mijn studio in Manhattan, maar ik woon in Brooklyn met mijn vrouw Ulalume en kinderen Maximiliano en Anouk.
  • Groetjes uit New York! Ik doe de groeten aan mijn vrienden en familie in de Zaanstreek, oud klasgenoten van het Zaanlands Lyceum en School De Werf, en een speciale groet naar Jan Schoen en Piet Bakker van de Orkaan.

Je kunt een kijkje nemen bij Jeppe in Manhattan via Google Earth.

Uitzicht Jeppe

Het uitzicht van Jeppe bij het voetbal van zijn zoontje, met lower Manhattan op de achtergrond. Net even iets anders dan voetballen (of vissen) in de Zaanse polders!

 

 

Deel dit artikel:

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *