Zaanzon stopt met verkoop zonnepanelen Q.Cell

Zaanzon gaat stoppen met de verkoop van Hanwha Q.Cell zonnepanelen omdat het moederbedrijf betrokken is bij de productie van clusterbommen.

Het Wormerveerse bedrijf zei “compleet verrast” te zijn door het nieuws “dat Hanwha Q.Cell tevens munitie fabriceerde voor de Zuid Koreaanse regering”.

Nederland heeft net als veel andere landen een verdrag tegen het gebruik en productie van clusterbommen ondertekend. Financiële instellingen mogen geen zaken doen met bedrijven clusterbommen maken.

Zaanzon is afgelopen zomer met Q.Cell in zee gegaan omdat de kwaliteit goed was: “de modules leveren 5-10% meer energie dan gewone Chinese zonnepanelen” en omdat de garantie langer is dan de standaard 10 jaar. Ook was de beschikbaarheid beter dan bij standaard Chinese zonnepanelen, die regelmatig niet in voorraad waren.

Zaanzon stelt dat ze niet de enige waren en dat materiaal van Hanwah in feite in alle zonnepanel zit:

“Ook bedrijven als IKEA kochten en leverden Hanwha. Hanwha was tevens de grootste producent ter wereld van Ethyleen Vinyl Acetaat, (EVA) Zij produceerden in 2017 ca 70% van de wereldproductie. Iedere fabrikant van zonnepanelen gebruikt deze grondstof om haar panelen waterdicht te maken.”

Zaanzon stelt echter dat ze het eens zijn met de zienswijze van de Gemeente Zaanstad (geen zaken doen met bedrijven die clusterbommen produceren):

“Totdat er duidelijk bestaat over de toekomstige verhouding tussen Hanwha en Q.Cell hebben wij besloten de Q.Cell zonnepanelen voorlopig uit onze webshop te halen.

Echter wij moeten de zaak wel relativeren. Als er in Belgie een Kim Yong Un zou opstaan gaat Nederland dan zich alleen bewapenen met rubber kogels en bajonet op het geweer?”

Bij ZaanZon zijn in de webwinkel nog steeds de Q.Cell-panelen te zien maar volgens directeur Herman Roest is dat tijdelijk, de panelen zijn vervangen door AUO benq, “de oude items verdwijnen automatisch na maximaal 2 weken”.

Hanwha zelf meldt De Orkaan dat ze slechts aandeelhouder van Hanwha Chemical zijn, het moederbedrijf van Hanwha Q.Cells. Elk onderdeel van de Hanwha Group heeft een onafhankelijk management aldus Yongsuk Kim van Hanwha.

De achtergrond van de wapenproductie is dat het land nog steeds op voet van oorlog verkeert met Noord-Korea, een land dat volgens Hanwah verantwoordelijk is voor “voortdurende militaire provocaties”.

De wapenproductie is in opdracht van de Zuid-Koreaanse regering. Clusterbommen worden niet geëxporteerd. De clusterbommen van Hanwha zijn volgens het bedrijf zo gemaakt dat de waarschijnlijkheid van het raken van burgers ernstig verkleind is

“Corporation has increased the munition’s precision and developed self-destructing fuze to achieve less than 1% probability of dud shell, preventing innocent civilian casualties.

It is our mission to continue our effort to produce defense products that will protect people’s lives and properties, and we will do our utmost endeavors to avoid any harm to innocent civilians.”

Deel dit artikel:

5 reacties

  • Interessant. Ik zie hier voor het eerst “citaten” in de Engelse taal die kennelijk afkomstig zijn van Hanwha. De vraag is nu: waar komen die citaten precies vandaan? Uit welk document? Waar kan ik dat document vinden? Tot nog toe is er alleen een Nederlandstalig document te vinden, waarvan door sommigen de echtheid wordt betwijfeld. Ik ben benieuwd.

    • De Orkaan

      De citaten komen uit een verklaring die Hanwha aan ons stuurde. Het mailadres eindigde op @hanwha.com dus we twijfelen niet aan de verklaring. Op de website van Zaanzon is trouwens eerder ook een soortgelijke verklaring verschenen.

  • Wat dat laatste betreft: die kan ik (ook) niet meer terugvinden. Het probleem is dat er een link naar een NLs-talige “verklaring” rondzingt op internet, met alleen een logo (makkelijk kopieerbaar), en dat ik tot nog toe nog niets van een “statement” of toelichting op websites van Hanwha noch van dochter Q-Cells heb kunnen vinden. Dat is toch wel vreemd.

  • Ik neem trouwens aan dat het hanwha.com moet zijn? Anders klopt er iets niet …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *