ZCFC blijft waarschijnlijk nog 3 à 5 jaar op Kalverhoek

Het sportcomplex Kalverhoek gaat morgen, maandag 18 mei, op de schop, maar in september keert ZCFC daar terug om het nieuwe complex samen met AZ te bespelen.

Als AZ (of de gemeente Zaanstad) een alternatief voor de club vindt, verwacht ZCFC toch nog 3 à 5 jaar te blijven. Nu blijft ZCFC bij gemeente huren, als er verhuisplannen komen, gaat men van AZ huren. Dus de komende drie jaar blijft men zeker op de Kalverhoek.

Vooralsnog krijgt ZCFC twee kunstgrasvelden met kunstlicht en twee gerenoveerde grasvelden. AZ en ZCFC gaan het A-veld (kunstgras) en het B-veld (gras) samen gebruiken, AZ door de week en ZCFC in het weekend. Het huidige C-veld wordt het wedstrijd-kunstgrasveld van ZCFC. Het trainingsveld blijft en wordt niet het nieuwe hoofdveld zoals AZ dat wilde, het is nl. 10 meter te kort.

trainingscomplex az

Omdat de huur omlaag is gegaan, is de noodzaak om te vertrekken voor ZCFC zelf niet zo groot: vier velden waarvan twee met kunstgras is vrij riant voor de amateurclub. ZCFC zou wel naar een meer centrale plek in Zaanstad willen, maar dat soort locaties zijn niet echt beschikbaar.

ZCFC heeft in het convenant met de gemeente en AZ ingestemd om mee te werken aan een verhuizing. Er is afgesproken dat zo’n overgang door AZ en/of de gemeente wordt gefinancierd. Een nieuw (en gelijkwaardig) complex kost ongeveer € 2,5 miljoen. AZ gaat zich daarover beraden, maar dat de club dat geld snel beschikbaar heeft, lijkt uitgesloten. AZ zit in categorie 2 bij de KNVB (‘voldoende’, maar niet dus niet categorie 1: ‘goed’).

ZCFC moet daarnaast instemmen met de verhuizing, dus zo tevreden zijn over de nieuwe locatie (ligging en voorzieningen) dat de leden meewillen.

De werkzaamheden op het ZCFC-terrein beginnen deze maandag, vanaf dat moment is het terrein volledig afgesloten, het eindfeest van 13 juni gaat dan ook niet door.

De planning is strak, tot 1 september wordt er doorgewerkt, tot die tijd kan er ook niet getraind of gespeeld worden op het complex. Vanaf 1 september zijn nog niet alle voorzieningen klaar waardoor AZ en ZCFC de beschikbare ruimtes moeten delen.

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Martijn Jonker

  @redactie: staan een aantal feitelijke onjuistheden in artikel. De belangrijkste:
  1) Eigenaar ZCFC complex is de gemeente, niet AZ. ZCFC zal dus van gemeente blijven huren
  2) Dat het trainingsveld 10m te kort zou zijn en dat daardoor gekozen is voor een andere indeling is incorrect
  3) A en B veld worden gezamenlijk door AZ en ZCFC gebruikt: op werkdagen tot 18.00 uur door AZ, daarna door ZCFC (plus de zaterdag)
  4) ZFCF moet ZCFC zijn…

 • De Orkaan

  @Martijn
  Er staat in het stuk niks over de eigenaar (gemeente), wel over huren, die tekst is inderdaad niet duidelijk. Nu blijft ZCFC bij gemeente huren, als er verhuisplannen komen, gaat men van AZ huren (belastingtechnische redenen). Wordt aangepast.

  Dat van dat trainingsveld komt van een doogaans welingelichte bron. Waarom is dat plots het plan over het traningsveld ingetrokken?

  • Martijn Jonker

   @Orkaan: bron is niet goed geïnformeerd.Andere indeling velden heeft niets te maken met (gebrek aan) ruimte, wel met de investeringen (anders ingestoken)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *