Zeerover Claes Compaen bij Bel Canto (filmpje!)

Het klopt niet, maar het had natuurlijk waar moeten zijn: Zeerover Claes Compaen is na zijn omzwervingen terug gekomen in Oostzaan als miljonair. Tot op de dag van vandaag is men op zoek naar zijn schat.

De wereldpremière is zaterdag 6 april om 20.00 uur in theater de KunstGreep Oostzaan. Daarna is de voorstellingen op 7 en 14 april om 14.00 uur te zien en op 13 april om 20.00 uur.

Componist Frank Geisink en schrijver Jack Woestenberg-van Dalen begonnen vijf jaar geleden met de musical. Het boek Claes Compaen, een historische uitgave van de Oudheidkamer Oostzaan, diende als leidraad.

De musicalafdeling van Bel Canto heeft maanden gewerkt aan het stuk. Regisseur is Stef Heijnen Bakker, de choreografie van de hand van Michel Schildmeijer. Kostuums en kap- en grimewerk zijn van Monique Verwer, Monique Kreetz en Astrid Vreeken. De muziek wordt verzorgd door een 12-koppig orkest.

In 1660 stierf Compaen op 73-jarige leeftijd, zijn fortuin was verdwenen, zijn vrouw had hem verlaten… Maar ruim 250 jaar later bakte hij de gemeente Zaandam nog een poets. Het Gemeentearchief:

“Madame Sylvia, aangenomen naam van Bianca Gräfin Beck-Rizkowski, een adellijke helderziende die in 1930 meende de in Zaandam begraven schat van zeerover Claes Compaen te kunnen aanwijzen. De bewering van deze fantasierijke gravin leidde ertoe dat het (armlastige) gemeentebestuur van Zaandam op 16 april 1930 een concessie verleende aan de Duitser Hans Langhirt om bij de Zuiddijk naar de vermeende schat te graven. De helft van de opbrengst zou de gemeente toevallen.

Door werkloze grondwerkers is langdurig gespit, zonder resultaat. Weliswaar werd een kistje opgegraven met minuscule restjes goud en zilver, maar dat was door een ‘practical joker’ neergezet. Het spitwerk duurde nog tot 1932. Met uitzondering van het gemeentebestuur en de schatgravers zelf werd er nogal lacherig over het begraven fortuin gedaan, zelfs toen achteraf bleek dat enkele leveranciers met onbetaalde rekeningen bleven zitten.”

Op het YouTube-kanaal ‘Peters Favorieten’ is een filmpje van het schatgraven te zien.

Kaarten zijn te bestellen op www.belcanto-oostzaan.nl.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *