Zeilers zien parkeerproblemen Zaanse Schans toenemen

Zeilvereniging De Onderlinge maakt bezwaar tegen de plannen voor de Zaanse Schans omdat ze de bereikbaarheid van de jachthaven kunnen beperken.

De vereniging stelt dat ze nu al “aanzienlijke hinder van wildparkeerders van de Zaanse Schans [ondervinden], niet zelden is onze haven vrijwel onbereikbaar ten gevolge van het parkeergedrag van toeristenbussen en particuliere bezoekers.”

In de plannen wordt een nieuw parkeerterrein aan de zuidkant van de Leeghwaterweg op het terrein van de Zaanse Zakkenhandel concreet genoemd. Uiteindelijk zou daar een parkeergarage kunnen komen met een loopbrug naar de Zaanse Schans.

Aan de Diederik Sonoyweg is nu ook De Onderlinge gevestigd is. Zij zien meer parkeerders daar niet zitten. Het huidige tarief is € 10 waardoor veel automobilisten in de buurt een gratis alternatief zoeken.

Terloops meldt secretaris H.J. Blesgraaf van De Onderling ook dat ze “sinds 2017 niet meer betrokken worden bij het overleg”, de informatie over parkeren komt dan ook “uit informele bron”.

“Voor zover wij op grond van onze informatie nu kunnen inschatten zal, bij realisatie van de plannen, de toegang tot onze faciliteiten en het parkeren voor leden van onze vereniging vrijwel onmogelijk worden.”

De Zaansche Molen

Eerder verklaarden ook al een deel van de bewoners en ondernemers zich een tegenstander van de plannen waarbij vooral op groei wordt ingezet, en als gevolg daarvan op (dure) parkeervoorzieningen.

Het is duidelijk dat het parkeren een van de belangrijkste problemen van de toeristische trekpleister is, naast het fietsverkeer dat van dezelfde wegen gebruik maakt als de wandelende bezoekers. Er met daarom een nieuw fietspad buitenom komen.

De Zaansche Molen heeft haar steun betuigd aan het plan. Vooral omdat de bezoekers komen voor de molens, vergelijkbaar met “de Eifeltoren, de piramides en de Taj Mahal” volgens de bescheiden mening van de molenaars. Ze zijn blij dat er aandacht is voor de plannen “in het kader van de Wereld van Windmolens”, bestaande uit

“het nieuwe molenmuseum in Villa Kalverliefde en de herbouwde cacaomolen het Rad van Avontuur, met Moleninformatiecentrum, Cacaolab Zaans Gedaan en toiletvoorziening op landje De Haan.”

Het zijn dus vooral hun eigen uitbreidingsplannen waar ze voor zijn. Dat het Zaans Museum de beschikking krijgt over het stuk grond voor het museum om daar uit te breiden vinden ze dan weer niet zo’n goed idee.

Deel dit artikel:

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *