Zeven ambtenaren Zaanstad ontslagen na integriteitsonderzoek

Een ingehuurde werknemer van Zaanstad maakte zich schuldig aan seksuele intimidatie bij een sollicitatie, een ander vroeg onbevoegd vertrouwelijke informatie op, verkeersboetes werden administratief verwijderd, geheime stukken werden naar de media gelekt, valse diploma’s ingeleverd, dienstauto’s en telefoons privé gebruikt en fooien aangenomen…

In de periode 2012-2016 zijn zeven ambtenaren van de gemeente Zaanstad ontslagen na een integriteitsonderzoek. In totaal zijn er in die 5 jaar 33 onderzoeken naar integriteit uitgevoerd in Zaanstad, in 22 gevallen werd schending van integriteit vastgesteld.

In zeven gevallen ging het om ‘misbruik’ van bevoegdheden, in zes gevallen om fraude en misbruik van gemeentelijk middelen, vier keer werden ambtsgeheimen geschonden en ook vier keer was er ongepast gedrag.

Het aantal onderzoeken in Zaanstad neemt toe, van vijf in 2012 naar negen in 2016. Zaanstad was € 107.000,- kwijt aan de onderzoeken.

Dit meldt NRC Handelsblad op haar website waar verslag wordt gedaan van het onderzoek van de krant naar integriteitsonderzoeken in de 25 grootste gemeenten in Nederland.

In deze plaatsen steeg het aantal onderzoeken tussen 2012 en 2015 van 339 naar 432. In 2016 was dit iets lager: 419. In meer dan de helft van de gevallen werd een overtreding vastgesteld.

In een kwart van de gevallen gaat het over fraude, daarna volgen misbruik van gemeentelijke middelen, ongepast gedrag op de werkvloer en belangenverstrengeling. In ten minste dertien gevallen is een ambtenaar schuldig bevonden aan seksueel grensoverschrijdend gedrag. Agressie en intimidatie werden 68 keer onderzocht.

Het Parool rapporteerde vorig jaar over een onderzoek over de periode 2015-2016, 14 ambtenaren van Zaanstad schonden in die jaren de integriteit. Elf van hen zijn daarvoor bestraft, drie ambtenaren werden ontslagen.

 

Deel dit artikel:

11 reacties

 • hans van loo

  Terecht wordt ook buiten de gemeentelijke genderneutrale toiletten het buiten de pot piesen niet op prijs gesteld,met die mentaliteit zoek je inderdaad maar een baantje buiten de overheid.

 • Daans

  Eerlijk, dit is toch echt triest. Het geeft maar weer aan dat het wat voor een donker hol het is. Wat is nu daadwerkelijk binnen deze club wel op orde? Eeehhhmmm ja… niets!

 • joop tralala

  Ben dus ook niet meer verbaasd dat “gewone” ingezonden brieven van burgers als geheim bestempeld werden. Belangenverstrengelingen???

 • CePe

  Wat een grote en rechtstreeks uit de onderbuik komende woorden worden hier weer gebezigd. Wie zonder zonde is……hierover wel eens het licht opgestoken in het bedrijfsleven? Dáár gaan dit soort zaken in de doofpot uit angst voor reputatieschade.

  • Niceau

   Volgens mij mist menigeen hier een cruciale feit.. Een ambtenaar staat in dienst van jou en mij.. Dat is iets heel anders dan werkgever/werknemer in de commerciële sector.

  • hans van loo

   Jammer dat U als excuus suggereert dat een ieder het in zijn leven niet zo nauw neemt of heeft genomen met de integriteit.Dat lijkt me een onjuiste gedachte.En in het bijzonder bij de overheid zijn gedragingen als in het bericht genoemd ongewenst,zeker als dat ook nog eens gemoeid gaat met gemeenschapsgeld.

 • Mark Peters

  Zouden alleen engeltjes hierop willen reageren? Gemeente Zaanstad brengt deze cijfers wel naar buiten, hoe vervelend voor organisatie en betrokkenen ook. Van andere bedrijven lees ik hier zelden of nooit wat over! Llemaal voorbeeld bedrijven zeker!
  Laat de schandpaal maar thuis!

 • Kees S

  Ook ik vind de eerste reacties zeer overdreven. Er werken circa 1200 mensen bij de gemeente. Als er dan zeven mensen wegens integriteitsproblemen worden ontslagen in 6 jaar tijd lijkt met dat niet veel. Inderdaad zal in bedrijven met zo’n omvang ook de nodige integriteitsproblemen zijn.

  • joop tralala

   Misschien mensen uit de staf waardoor medewerkers dan maar de mond over houden bang voor ontslag o.i.d.??? Dan worden het er eigenlijk al snel meer.

 • nico

  En dat moeten we van de NRC horen?
  Waarom komt de raad eer zelf niet mee?

 • Arie beukenoot

  De raad had dit alles liever onder de pet gehouden en zijn dan ook niet blij dat NRC dit bekend maakt.Maar ik denk dat wij allen dit wel wisten alleen hebben de burgers niets te zeggen. Net zoals een jaar geleden wij plotseling een Asielzoekerscentrum in ons maag gesplitst kregen( ging gelukkig niet door), dit was door onze raad er ook door heen gejast. Ondanks protesten bij de bijeenkomst in de Oostzijderkerk en ga zo maar door. Wachten met smart de verkiezingen af, wat dit weer zal opleveren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *