Een ingehuurde werknemer van Zaanstad maakte zich schuldig aan seksuele intimidatie bij een sollicitatie, een ander vroeg onbevoegd vertrouwelijke informatie op, verkeersboetes werden administratief verwijderd, geheime stukken werden naar de media gelekt, valse diploma’s ingeleverd, dienstauto’s en telefoons privé gebruikt en fooien aangenomen…

In de periode 2012-2016 zijn zeven ambtenaren van de gemeente Zaanstad ontslagen na een integriteitsonderzoek. In totaal zijn er in die 5 jaar 33 onderzoeken naar integriteit uitgevoerd in Zaanstad, in 22 gevallen werd schending van integriteit vastgesteld.

In zeven gevallen ging het om ‘misbruik’ van bevoegdheden, in zes gevallen om fraude en misbruik van gemeentelijk middelen, vier keer werden ambtsgeheimen geschonden en ook vier keer was er ongepast gedrag.

Het aantal onderzoeken in Zaanstad neemt toe, van vijf in 2012 naar negen in 2016. Zaanstad was € 107.000,- kwijt aan de onderzoeken.

Dit meldt NRC Handelsblad op haar website waar verslag wordt gedaan van het onderzoek van de krant naar integriteitsonderzoeken in de 25 grootste gemeenten in Nederland.

In deze plaatsen steeg het aantal onderzoeken tussen 2012 en 2015 van 339 naar 432. In 2016 was dit iets lager: 419. In meer dan de helft van de gevallen werd een overtreding vastgesteld.

In een kwart van de gevallen gaat het over fraude, daarna volgen misbruik van gemeentelijke middelen, ongepast gedrag op de werkvloer en belangenverstrengeling. In ten minste dertien gevallen is een ambtenaar schuldig bevonden aan seksueel grensoverschrijdend gedrag. Agressie en intimidatie werden 68 keer onderzocht.

Het Parool rapporteerde vorig jaar over een onderzoek over de periode 2015-2016, 14 ambtenaren van Zaanstad schonden in die jaren de integriteit. Elf van hen zijn daarvoor bestraft, drie ambtenaren werden ontslagen.