Zigzag naar Koogerpark

Het kunstwerk ‘Zigzag’ dat aan het Olieslagerspad langs de Papenpadsloot stond, krijgt een nieuwe plek in het Koogerpark in Koog aan de Zaan.

In 1990 werd het werk van kunstenaar Lidy Blaauw (1947) in Zaandam geplaatst, ter gelegenheid van de dertigduizendste elektriciteitsaansluiting van het Energiebedrijf Zaanstreek Waterland.

Het gemeentearchief Zaanstad:

Aan de Papenpadsloot bij de Papenpadsluis, zonder titel, “Zigzag”, sculptuur, 1990, staal en glas, kunstenaar Lidy Blaauw. De zigzaggende sculptuur van staal en neonlicht door Lidy Blaauw vervaardigd ter gelegenheid van de dertigduizendste (30.000) elektriciteitsaansluiting. Wat je ziet is door het daglicht aan voortdurende veranderingen onderhevig; het geeft beweging in tijd en ruimte, de lichtlijnen zijn zo geplaatst dat het object als het ware een dag- en een nachtkant heeft (toelichting van de kunstenaar). Neergedaalde bliksemschicht, Haaks-kronkelend weerlicht, Beurtelings opgaand en aftekenend, In het woekerend bermgewas. Uit: Zaanse beeldenwijzer, sculptuur in de openbare ruimte (1945-2000).

Het kunstwerk is zo’n 5 meter lang. De bliksemflits (“van hoog naar laag, glanzend en dof”) hoort aan het water te staan zodat het de omgeving weerspiegelt als je er omheen loopt. Het rood neon is alleen ’s avonds te zien. De officiële onthulling was op 2 april 1991, “aanwezig was wethouder Horselenberg, receptie werd gehouden in de Hannie Schaftschool” (Foto onder, gemeentearchief Zaanstad). Foto boven: Gré Dapper (2008, gemeentearchief Zaanstad)

In 2009 en 2014 lijkt het kunstwerk er nog te staan volgens foto’s op Google Streetview (foto helemaal onder), maar het raakt volledig overwoekerd. In 2019 is het een kale plek aan het Olieslagerspad.


Belanghebbenden die het niet eens zijn met het besluit kunnen tot 22 juni een bezwaarschrift indienen bij B&W.

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *