ZIP’s steunfractielid Rene de Heer stopt ermee

Rene de Heer, steunfractielid voor de Zaanse Inwoners Partij (ZIP) stopt ermee. Hij wordt opgevolgd door Theo Gunsing die in de vorige raadsperiode steunfractielid van Progressief Burgerbelang was.

De Heer stopt met het raadswerk omdat hij een nieuwe baan heeft en meer aandacht aan zijn gezin wil besteden. Hij blijft op de achtergrond nog wel bij de partij betrokken.

In de vorige raadsperiode – vanaf 2012 – was De Heer raadslid en fractievoorzitter voor de VVD. Die relatie kwam abrupt ten einde toen hij op een onverkiesbare plek niet op de verkiezingslijst voor de nieuwe raadsperiode was gezet. Ook raadsleden Ron Bouber, Annejon Oosterkamp, Jan ter Wisscha en Marco Mandjes waren van de lijst afgevoerd. Alleen Gerard Hartog was op een verkiesbare plaats gezet.

De Heer en Ron Bouber trokken zich zelf terug van de lijst en sloten zich eind 2013 aan bij de Zaanse Inwoners Partij (het vroegere Trots op Zaanstad) maar bleven wel in de raad zitten.

Dat verzuurde de relatie tussen De Heer en de VVD zodanig dat ZIP weliswaar bij de coalitieonderhandelingen betrokken was maar dat De Heer voor de VVD niet acceptabel als deeltijdwethouder was. In plaats daarvan werd ZOG gevraagd.

Het nieuwe steunfractielid van de ZIP wordt Theo Gunsing. In de vorige raadsperiode was Gunsing voormalig steunfractielid van Progressief Burgerbelang. Op de kandidatenlijst stond hij tweede achter Roël Dissels, die de partij had opgericht nadat hij uit Aart Molenaar’s DZ was gestapt. Progressief Burgerbelang haalde geen zetel bij de verkiezingen in 2014.

Theo Gunsing was ook schooldirecteur van de Islamitische basisschool De Roos.

UPDATE: in de eerste versie stond dat De Heer door de VVD van de lijst was afgevoerd, dat was niet het geval, hij was op een onverkiesbare plek gezet waarop hij de eer aan zichzelf hield. Ook werd ZIP niet buiten de coalitieonderhandelingen gehouden, maar De Heer mocht van de VVD geen wethouder worden.

Deel dit artikel:

3 reacties

  • Natasja groothuismink

    Dit artikel klopt niet helemaal: evert hartog lijkt in naam misschien op gerard hartog, maar qua politieke voorkeur zijn ze zo verschillend als links en rechts. Evert zit in de gemeenteraad voor de SP.

  • De Orkaan

    Dank, is reeds aangepast… al die partijen, al die wisselingen, al die namen… het duizelt ons af en toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *