Zo kan ook jij besparen met het oversluiten van een hypotheek

Uit recent onderzoek van de Nationale Hypotheekbond blijkt dat circa een kwart van de Nederlandse huishoudens met een koopwoning kan besparen op hun hypotheek. Besparen is mogelijk door het oversluiten van de hypotheek te overwegen.

Niet voor ieder huishouden is een hypotheek oversluiten voordelig. Bij het oversluiten betaal je boeterente, welke de door de hypotheekverstrekker misgelopen rente (gedeeltelijk) compenseert. Gemiddeld bespaart een huishouden dat haar hypotheek oversluit een kleine 9.500 euro, wanneer zij kiezen voor een hypotheek met duurzaamheidskorting. Dat blijkt uit hetzelfde onderzoek van de Nationale Hypotheekbond.

Door Twenty Four Webvertising

Tip: schakel een partij als online hypotheekadviseur Ikbenfrits in, om je te laten adviseren over de mogelijkheden die je zelf hebt bij het oversluiten van de hypotheek. 

Oversluiten kan naar eigen of andere bank 
Sommige woningbezitters denken ten onrechte dat een hypotheek oversluiten alleen mogelijk is, wanneer zij voor een hypotheek bij een andere hypotheekverstrekker dan hun huidige kiezen. Dat is niet het geval. Het is in sommige gevallen aantrekkelijk om bij de huidige hypotheekverstrekker te blijven, maar wel een nieuwe hypotheek af te sluiten tegen een lagere rente. De besparing die het oversluiten van de hypotheek oplevert moet hoger liggen dan de boeterente die je hierbij betaalt. 

Berekenen van de boeterente behoorlijk complex 
De boeterente, welke men ook wel overstapboete noemt, wordt berekend op basis van verschillende factoren. De berekening kan behoorlijk complex zijn! Het is prettig om een onafhankelijk hypotheekadviseur aan je zijde te hebben, die hulp kan bieden bij het berekenen hiervan. Factoren die meespelen zijn onder meer het huidige rentepercentage, de actuele rentestand en de lengte van de nog lopende hypotheek. Ook het gedeelte van de hypotheek wat je boetevrij af kunt lossen heeft invloed op de boeterente. Een hypotheekadviseur kan je meer vertellen over de totstandkoming hiervan. 

Grootste besparing bij hypotheek met duurzaamheidskorting 
In het onderzoek wat de Nationale Hypotheekbond gepubliceerd heeft, komt naar voren dat consumenten het meest besparen bij de keuze voor een duurzaamheidskorting. Opvallend is dat een kwart van de huishoudens die voor een hypotheek met duurzaamheidskorting kiezen al een energielabel A is afgegeven. Zelfs wanneer je woning al duurzaam is, kan het gebruik van zo’n duurzaamheidskorting dus interessant zijn. Bij woningen met een energielabel C kost het verduurzamen van de woning soms meer, dan hetgeen de duurzaamheidskorting oplevert. Juist om zo’n situatie te voorkomen is het sterk aan te raden om de hulp van een hypotheekadviseur in te schakelen.  
 

Partnerproductie / Ingezonden mededeling – Twenty Four Webvertising B.V. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze bijdrage.

Deel dit artikel: