Zo zag Westerwatering er 56 jaar geleden uit

In 1960 was Westerwatering nog een oase van landelijke rust, grazende koeien, sloten met eendjes, roeibootjes en een werkende houtzaagmolen.

Otter-DVD zette een prachtig filmpje online. We horen hoe Arie Krijt kijkt naar een super 8 film uit 1960 over zaagmolen De Held Jozua in het Westzijderveld.

Krijt geeft commentaar bij de ‘stomme’ film zodat we nu precies weten wat erop staat. We zien de laatste beroepsmolenaar Cornelis de Boer (Cor) op De Held Jozua. Het hout wordt per boot over de Papenpadsloot Abramsloot (zie comments) vervoerd.

In 1970 werd Paltrok zaagmolen De Held Jozua stilgezet.

Hier gaan we terug in de tijd:

Deel dit artikel:

4 reacties

  • S.Dijkman

    Ik heb jarenlang het stuk land voor de molen gebruikt.Het hete De Held en was eigendom van Jonkvrouwe van Merle van Notte en overkant van de sloot aan de spoorvaart nog een klein stukje land genaamd het Bokkestukje Ook het achter de molen gelegen stuk land aan de Westkant Ik had daar in de buurt nog meer land o.a. de Stenen Dam en verderop bij de bootjesverhuurderij had ik DeLange akker langs de Papenpadsloot en het stuk oostelijk daarvan Het Zwaantje. bereikbaar per plat vanaf de Westzanerdijk enKobes Fronik was mijn buurman in die omgeving

  • M.Ploeger

    Kees Krijt en Kees Plekker waren neven van mijn vader, heb ze goed gekend.Ome Kees Krijt heb ik nog verpleegd toen hij opgenomen werd vlak voor zijn dood. Wat een beer van een vent was hij, geweldige man, samen met tante Ans goede herinneringen aan hen beiden.

  • S.Dijkman

    Het hout werd niet vervoerd over de Papenpad sloot maar over de Abramsloot waar achter mijn huis een overslagstation was met loopkat waar de vrachten hout van de dekschuit op de auto s werden getild dit was er in 1973 nog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *