Zomaar een Zaans Minuutje: Johan πŸŽ₯

Een motorsleepboot door het Noordzeekanaal. We staan met de rug naar het gebouw van Zuiver. Johan vaart voorbij. Krachtig tegen de wind in. Met vlaggetjes (vaandels?) in de mast en de Nederlandse vlag achterop. 

Later ontdekken we dat de Johan meer dan 100 jaar oud is. In 1921 werd de boot gebouwd in Rotterdam. Toen heette hij Errezem I. Ook werd β€˜hij’ nog een paar jaar Bertha genoemd. Dat was tussen 1931 en 1937. 

Hoe dan ook, echt nieuws is het dus niet.

Bij De Orkaan zitten we bovenop het nieuws. We bedrijven topsport, staan altijd aan, en zien de Zaan. En, okΓ©, een heel enkele keer hobbelen we achter feiten aan. Gelukkig worden we in die gevallen doorgaans tot de orde geroepen door onze messcherpe lezers: #blijmee.

Toch vinden we dat de boog niet altijd gespannen kan zijn. Soms biedt de Zaan niks nieuws, maar is het fijn te kijken. Nu en dan trakteren we je (en ons!) daarom op een Zomaar Zaans Minuutje waarin weinig tot niks gebeurt.

Vandaag een minuutje Johan de bejaarde motorsleepboot. Meer is het niet…

Eerder schoten we zomaar een Zaans Minuutje van:

Door: Merel Kan. Muziek: De Orkaan/Piet Bakker of De Kift.

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Rens Kleijn.

    Om het verhaal van deze stoere sleepboot compleet te maken. Johan kreeg bij de geboorte een Deutz motor van 77 PK. Nadat deze 32 jaar zijn best had gedaan, werd een nieuwe voortstuwing gemonteerd in de vorm van een Caterpillar van 150 PK bouwjaar 1953 De lengte van het schip is 17,34 mtr bij een breedte van 3,93 mtr en een diepgang van 1,78 mtr. als historisch vaartuig is deze boot opgenomen in het Register Varend Erfgoed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *