Zomerhitte: 12 augustus. De boerderij van weduwe Vethaak

Zo warm was het niet in Zaandam die dinsdag in augustus 1941. De temperatuur kwam niet boven de 20 graden en dat gold ook voor de dagen ervoor.

Helaas liep de temperatuur in de hooiberg van de boerderij aan het Sluispad die dag door hooibroei op tot 100°C, waardoor het droge hooi aan de bovenkant van de berg vlam vatte.

Het was het hooi van weduwe Vethaak en haar boerderij met de kapberg en de stallen bleken reddeloos verloren. Aan het Sluispad wordt momenteel druk gebouwd. Er staan geen boerderijen meer. Aan de overkant, op het Hanepad vinden we nog een vervallen monumentale boerderij die recent is verkocht (en weer doorverkocht?).

Zowel op Sluispad 30 als op Sluispad 1 vinden wij een Vethaak in het adresboek van 1941. Om heel eerlijk te zijn –en dan zijn we even eerlijk- weten wij niet welk nummer exact 75 jaar geleden zo erbarmelijk afbrandde.

boerderij vethaak 2

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Jan Vethaak

    de brand was op nr30 , de boerderij was van grootmoeder de weduwe Vethaak-Suurborg a.s zondag is het 77 jaar geleden , niemand van het gezin dat op de boerderij woonde is meer in leven . mijn vader was de laatste is in 2014 overleden en was 16 jaar tijdens de brand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *