Zomerhitte: 19 augustus. Verloren Vlusch Krommenie (én auto te water in wormerveer)

61 jaar terug in de tijd vocht de brandweer tegen zeer felle vlammen in een poging de boerderij van Reijne te redden. Helaas zonder succes: ondanks hun tomeloze inzet ging het mooie stenen pand verloren.

 Ze bestreden het vuur met 9 stralen en wisten de bijgebouwen wel te sparen. Het nablussen duurde maar liefst anderhalve dag.

Via google streetview zochten wij Vlusch 37 in Krommenie in de huidige tijd op, maar er was maar heel weinig te herkennen. Wel spotten wij het huisje van nummer 41. Het is nu wit, maar daardoor laten wij ons niet voor de gek houden.

Vlusch met huisje links nu

Vlusch met huisje links 1961

Op deze foto is te zien dat de brandweermannen zoveel vertrouwen in de bijgebouwen hadden, dat ze vanaf het dak durfden te spuiten.

Vlusch 37 brandweer in actie

Geen brand, maar dezelfde dag vond in Wormerveer aan de Billitonkade nog een kleine ramp plaats: de auto (een Opel Blitz) van groenteboer Fokke Fokkema schoot los van de handrem. De takelwagen van Garage Zwart (een een Amerikaanse militaire vrachtwagen GMC CCKW voor de liefhebbers, lang leve het web) kwam de boel redden.

19 augustus auto te water wormerveer

Alle foto’s en de meeste informatie komt uit ons gemeentearchief.

___________________

In 2016 plaatsen we de serie Zomerhitte ook. Maar we gaan ervan uit dat je dat niet meer weet…

Deel dit artikel:

3 reacties

 • René van der Wateren

  Kan me de brand bij Reijne nog herinneren als de dag van gisteren.Wij woonden op nr 51. Nog een week lang lag het afgevoerde hooi te smeulen in het land.

 • Jaap Meeuwsen

  Als ik het goed heb was die takelwagen van Garage Zwart een door de Amerikanen achtergelaten legerbak.
  Er reden zo na de oorlog ook heel wat vrachtwagens en jeeps rond.
  Toen de Amerikanen vertrokken lieten ze heel wat achter….te duur om weer mee terug te nemen ?

 • Willem Agricola

  Ik was in 1961 4 jaar en weet nog dat mijn ouders en ik, op de fiets, langs de brand moesten om in Krommeniedijk te komen naar opa en oma. Ik zat in het voorzitje bij mijn vader en die presteerde het om met mij rustig bij de brand te gaan kijken. Ik vond het vreselijk en blêrde de hele boel bij mekaar. Terug zijn mijn ouders wijselijk maar over de Westdijk gegaan maar ik zag toen nog steeds die boerderij branden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *