Na de uitspraak van de Raad van State die inhoudt dat voortaan voor elk bouwproject onderzocht moet worden hoeveel stikstof er vrijkomt bij de bouw, zijn er bij Zaanstad grote zorgen over de voortgang van projecten, het leidt minstens tot vertraging. De realisering van bouwprojecten komt ‘onder grote druk’ volgens wethouder Wessel Breunesse.

We schreven eerder vandaag over de recente uitspraak en vroegen Zaanstad om een reactie:

“De Raad van State heeft vandaag geoordeeld dat de stikstof die bij de bouw van projecten vrijkomt niet buiten beschouwing kan worden gelaten. Dat betekent dat er een streep gaat door de zogeheten bouwvrijstelling. Gemeente Zaanstad heeft met zorg kennis genomen van de uitspraak. We gaan onderzoeken wat dit betekent voor Zaanse (woning)bouwprojecten en infrastructuurprojecten.”

Wethouder Wessel Breunesse:

“Deze uitspraak betekent bijvoorbeeld dat voor de bouwfase van woningbouwprojecten en infrastructuurprojecten een stikstofberekening moet worden gemaakt. Dat leidt sowieso tot vertraging. We kunnen op dit moment nog niet inschatten hoe groot de effecten zijn van deze uitspraak op Zaanse projecten. Wel weten we dat de combinatie van de stikstofproblematiek, beperkingen op het elektriciteitsnet, gebrek aan elektrisch materieel en de stijging van de kosten van bouwmateriaal projecten sowieso onder grote druk zetten.”

Per project moet de gehele stikstofimpact worden berekend, om te kunnen bepalen of het project voldoet aan de stikstofnormen in zowel de bouwfase als de gebruiksfase. Breunesse:

“Het rekenen aan deze projecten gaat met deze uitspraak van de Raad van State erg veel tijd kosten. We doen als gemeente Zaanstad wederom de oproep aan het Rijk: kom met stevige maatregelen. Wij kunnen dit op lokaal niveau niet oplossen. De enige structurele oplossing is dat de stikstofdepositie in Nederland omlaag gaat. Alleen zo kan de natuur zich herstellen en is het mogelijk om huizen en andere noodzakelijke gebouwen en infrastructuur te ontwikkelen.”

Lees ook: Raad van State: bouwvrijstelling stikstof van de baan, bouwstop dreigt

Afbeelding: viaduct Wibautstraat – Thorbeckeweg. Nog niet alle vergunningen zijn binnen. Dat zou kunnen betekenen dat ook hier extra onderzoek nodig is. Bij het project is overigens aangegeven “dat het project is vrijgesteld van het verkrijgen van een vergunning van de natuurbeschermingswet voor stikstof.”