Zwarte Pietenactiegroep Westzaan uitgejaagd door dorpeling 

Vannacht zijn vier mensen die bezig waren Westzaan te bespuiten met ‘Zwarte Piet is racisme’ op heterdaad betrapt door dorpsbewoner Jerry Jahn. 

En dat is ze niet in de koude (zwarte) kleren gaan zitten. Jahn liet luidkeels horen wat hij van de actie vond (en ook van Zwarte Piet, die moet blijven), hij begon het groepje te filmen en schakelde de politie in. 

Tegen zoveel weerstand zijn weinigen bestand: de actievoerders peerden hem er vandoor. 

Via Twitter liet Jahn zien wat er gebeurde: 

Jahn is in Westzaan een hoge boom: mensen kennen hem als voorzitter van de Verkeerscommissie en van Dorpscontact Westzaan. Hij was ook radiomaker bij RTV Zaanstreek. Behalve burgerjournalist is Jahn ook actievoerder, volgens zijn Twitter-account is hij aanhanger van DZ en BBB, in de tweet haakte hij aan bij POV en PVV.

Deel dit artikel:

53 reacties

 • Egberdina smit

  wat een mafklapers. dit is pure vandalisme heeft niets meer met ZWARTE PIET te maken
  dit soort gasten stonden toen ze klein waren (dat zijn ze nog stelletje kleuters) vooraan om pepernoten en kadootjes te krijgen eb riepen ze ook keihard ZWARTE PIET. ECHT TROOSTELOZE FIGUREN.

  • Noah Koks

   Tja, blanke kinderen krijgen meestal niet “het gesprek”

   En met “het gesprek” bedoel ik de uitleg van wat racisme precies inhoud. “Waarom de personen vanmiddag gemeen waren tegen henzelf en/of hun ouders” . Wat dus is omdat ze niet blank zijn.
   Dus ja, het is inderdaad goed mogelijk dat in ieder geval een deel van de activisten, de blanke, inderdaad als kind genoten van Zwarte Piet omdat ze zich van geen kwaad bewust waren. Maar toen ze opgroeide en zich realiseren dat Zwarte Piet toch daadwerkelijk een karikatuur is en dat niet-blanke mensen daar vaker dan niet moeite me hebben en “vaker dan normaal” met racisme geconfronteerd worden vonden zij het tijd om dit aan te kaarten.

   Het is alleen nogal jammer dat er mensen zijn die dat, ondanks alle feiten, blijven ontkennen en krampachtig vasthouden aan “hEt Is EeN tRaDiTiE!!!” , “HeT iS eEn KiNdErFeEsT” en soortgelijke argumenten. Kinderen maakt het echt niets uit van wie zij die cadeautjes en/of pepernoten krijgen, tenzij de kinderen niet blank zijn, dan is het misschien wel een beetje vreemd dat andere kinderen hen Zwarte Piet gaan nomen ofzo…

   De daadwerkelijke troosteloze figuren is het volk dat de racistische aspecten (want dat zijn het! “Ook al ben ik zwart ALS roet, ik meen het toch goed” kom op…) van de traditie in stand willen houden omdat ze bang zijn voor verandering.

   • Steven Vasen

    Heel goed Noah. Het Sinterklaasfeest is een feest voor alle kinderen. Ik begrijp niet waarom volwassenen niet inzien dat een inclusiever Sinterklaasfeest voor iedereen leuker is.Ik geloof echt wel dat ‘Zwarte’ Pieten het alleen maar voor de kinderen deden, daar zaten echt geen racistische bedoelingen bij. Maar zodra je weet, en dat weet iedereen nu wel, dat er kimderen zijn die hierdoor racistisch bejegend worden wil je dit toch niet meer? Ik wordt een beetje naar van alle volwassenen die vinden dat Piet zwart moet zijn. Jullie maken het feest kapot, niet de mensen die ons erop wijzen dat een Zwarte Piet echt heel kwetsend is voor velen.

   • Co Bus

    Noah,

    Ten eerste ben ik wel klaar met die hele discussie. Laten we het gewoon een kinderfeest houden.

    Toch wil ik wel even reageren want het is inderdaad een traditie zoals er meer tradities zijn in Europa die veel verder teruggaan dan het Sinterklaasfeest waarbij mensen ook hun gezicht zwart kleurde. Waarschijnlijk heeft men bij het ontstaan van de traditie nog nooit iemand anders gezien met een andere huidskleur dan die van zichzelf. Zwart is in de vorm van houtskool een makkelijk te vinden kleur in de natuur. Door het gezicht zwart te maken wordt de duivel of het kwaad aangeduid. Het heeft niets te maken met de Amerikaanse Black Face waar vaak foutief naar wordt gerefereerd.
    In Afrika zijn er stammen maar ook Japanse Geisha’s die zichzelf wit maken. Daar zit niets achter richting mensen met een blanke huidskleur. Dus misschien moeten we ons eens wat minder over van alles en nog wat aantrekken. Leven en laten leven… Jandino als Gerrie is ook leuk. Strikt genomen kan dat natuurlijk ook niet als we een heisa maken over Zwarte Piet. Het wordt er namelijk allemaal niet gezelliger op zo. Of het nou gaat om huidskleur, geaardheid, milieu, stikstof, COVID, etc. iedereen wil maar zijn gelijk halen. Ik weet niet waar dit eindigd maar vrees het ergste. Door op iedere slak zout te leggen, wordt misschien juist wel het tegenovergestelde bereikt…

    • Hennie Koning-Mazurel

     Helemaal mee eens, ik word hier zo “moe”. van.

    • Jan Mulder

     Ja maar beste Co, het gaat niet om het zwart op de gezichten het gaat om het totaal pakket. Laten we niet doen alsof we dat niet zien. De huid is zwart, de lippen worden rood geverfd en men doet een kroeshaar pruik op en gouden oorbellen in. Als zelfs kinderen de vergelijking zien tussen zwarte Piet zoals deze nu is en donkere mensen waarom zie jij dat niet?

     Prima dat het komt van een traditie hinderden jaren geleden en door de tijd is deze veranderd. Nu geven mensen aan er aanstoot aan te nemen. Waarom dan die spastische reactie van primaire witte mensen die veelal geen kind meer zijn?

   • Marita Stolk

    Als zwart en wit gelijk zijn, waarom mag een witte piet dan wel en een zwarte piet niet?

 • Edwin Kleiss

  Het bleef nog weken onrustig bij de dorpspomp.
  De koeien gaven spontaan zure melk en de kippen bleven op stok.

  Pas tegen januari keerde de rust weer in Westzaan.

 • P. Hoogkamer

  Redactie: Peerden hm er van door is wel een erg rare zin…Ze Peerden hm , of ze gingen er vandoor.

 • Willem Roersma

  Het is een kinderfeestje en die kinderen maakt het echt niet uit wat voor kleur Piet heeft.
  Ik ben ook voor zwarte Piet echter laten we naar kinderen kijken die maken geen verschil tussen ras, kleur of religie.
  Wat deze figuren doen is natuurlijk wel puur vandalisme.
  Maar laten we ophouden met deze walgelijke strijd en laten we elkaar toch begrijpen net als kinderen kunnen doen!

  • Co Bus

   Hanny en Carmen, er is een verschil tussen meningen en feiten. Die van jullie betreft een mening. zie de reactie van Victor Roels. Zijn reactie is juist.

 • Carmen Benjamins

  Leeswijzwer: dit betoog gaat over het PROCES en NIET over de inhoud.

  Na het zien van het filmpje vind ik dat de filmer heel veel recht in eigen hand neemt. Hij filmt en publiceert de nummerplaat, een dialoog met hem zit er niet in (hij heeft in zijn ogen gelijk en brengt dat als een dictator) en is zeer onbeleefd en niet respectvol. Dat mensen een andere mening hebben mag van hem blijkbaar niet.
  De enige mogelijke wettelijke overtreding die is begaan is het schrijven van leuzen op de straat (volgens de APV mag dit niet maar daarop wordt zelden gehandhaafd).
  Dus wat Jerry Jahn doet is op een onbehoorlijke en arrogante wijze de vrijheid van meningsuiting in de weg staan. Blijkbaar krijgt hij daarvoor (helaas) de handen op elkaar wat erg veel zegt hoe ver we in Nederland van een democratie afdrijven.
  Triest.

  • Victor Roels

   Carmen, iedereen mag alles en iedereen filmen in de openbare ruimte, dit is de vrijheid van informatiegaring. U heeft, naar mijn mening, ongelijk wat betreft het handelen van de filmer. Het bekladden van de straat daarentegen is niet toegestaan, ookal wordt er niet op gehandhaafd. U ziet de wereld, wederom naar mijn mening, een beetje raar. Fijne dag en hopelijk leert u hier iets van.

  • hanny blokker

   Ik ben het met u eens, vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Het filmen van een nummerbord gaat, wat mij betreft, ook een grens over. Als Jahn het niet eens was met deze actie had hij gewoon de politie kunnen bellen, daar hoort het thuis.

   • Jeffrey Fontijn

    Wat zijn jullie ook rare mensen! De straat bekladden op een tijdstip dat je niet gezien wil worden omdat je weet dat t niet mag!!! Dus tegen de wet!!! En iemand die film is ….. OMGEKEERDE WEELD! maar als ik bij jou en die andere geitenbreier op Facebook kijk, is te zien dan jullie ook in een omgekeerde wereld leven. Kunstenaar bomen knuffelen en demonstreren….. want alle anderen 99% zijn gek toch? 🥴

 • Wat is er met onze mooie rooie sociale Zaanstreek gebeurd?

 • Doris Bartels

  En wat is het misdrijf? Met krijt op de stoep schrijven of iemands privacy aantasten door een kenteken te filmen en te publiceren?

  • Kees Vogel

   Midden in de nacht de straat besmeuren (lijkt me logisch) dan weet je dat je illegaal bezig bent. En als je gewoon een baan hebt daar ook geen tijd voor vrij maakt.

  • Bart Prins

   Ten eerste het is verf, geen krijt, dus schade, dus een misdrijf van de bekladders.

   En ten tweede de filmer heeft alleen maar gepubliceerd wat hij heeft gezien.

 • Jaap Meeuwsen

  Wat leven we toch in een idiote tijd tegenwoordig.
  De Stoepkrijt-Rellen 2022 !
  Waarom kwam de ME niet in actie ?
  Dit gaat de geschiedenisboeken in.
  Over 80 jaar zal Rutte XII zijn excuses wel weer gaan aanbieden.

 • Irene Ellermeijer

  Sinterklaasfeest anno 2030:
  Opa? Vierden jullie vroeger ook Sint en Piet?
  – Ja jongen, alleen waren het toen Sint en Zwarte Piet.
  Piet was zwart?
  – Tot 2016 wel. Toen mocht het niet meer en werd hij wit.
  Waarom?
  – Een groepje mensen vond het discriminatie en racisme, zo’n zwarte Piet.
  Maar Piet is toch heel slim en vrolijk, speelt met kinderen en deelt cadeautjes uit? Hij is toch geen rotzak?
  – Nee, maar die mensen vonden dat Piet een slaaf was.
  Een slaaf? Van Sinterklaas? Deed die dan lelijk tegen Piet? Gaf hij Piet straf, of sloeg hij hem?
  – Nee, dat niet. Ze zongen samen en deelden samen snoep uit.
  Dus Sint en Piet waren goede vrienden.
  – Ja, net zoals Sint en Piet nu.
  Maar nu is Piet niet meer zwart.
  – Nee, want dat mag niet.
  Opa?
  – Ja?
  Er zitten vier kinderen in mijn klas, die zijn zwart.
  – Oh ja?
  Ja. En hun pappa’s willen nu gaan klagen bij de VN.
  – Waarom dan, jongen?
  Omdat ze het discriminatie en racisme vinden dat al die lieve, gulle Pieten blank zijn. Alsof zwarte mensen niet goed genoeg zijn om Piet te worden. Ze vinden dat er ook zwarte Pieten moeten komen.

 • Inderdaad, heimelijk bekladden en daardoor anoniem willen blijven geeft aan dat je weet dat je fout bezig bent.
  Zwakke en zielige aktie.

 • Jules Vismale

  Degenen onder die actievoerders die anti-Zwarte Piet zijn willen gewoon de Nederlanders al hun plezier afnemen en zijn niets anders dan egoïsten die een sombere en vreugdeloze maatschappij willen, gelijk aan sommige “klimaatactivisten” die kunst besmeuren in musea’s! Ze gaan zelfs nog klagen als er grijze Pieten opduiken en de Roetveegpieten slaan bij veel mensen niet eens meer aan. Laten al die actievoerders anders gewoon eens naar landen afreizen aar wel racisme en slavernij plaatsvinden maar daar zijn ze ongetwijfeld veel te laf voor!

 • Cornelis Fraij

  laat dat stelletje vandalen lekker uit ons dorp vertrekken met hun vreselijke ideologie.. laat een kinderfeest gewoon een gezellig kinderfeest blijven zonder de nadruk te leggen op racisme en zo juist verdeeldheid in onze samenleving aanwakkert…

 • M. vd Poel

  Wij noemen dat in Westzaan zolderkamerrukkers, die in de nacht hun kamertjes verlaten, proberen om ouders met kinderen die plezier beleven aan tradities met hun kinderen dit te ontnemen. Ga een keer werken als je overdag niets te doen hebt, en in de nacht naar je bed in plaats van de boel onder te kladderen. Echt zielig!

 • Simon Mes

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Nicolaas_van_Myra
  Lees dit eens en leg mij dan eens uit wat wat wij in Westzaan te maken hebben met de binnenkomst van een Grieks-Orthodoxe bischop uit Myra, waarvan de botten begraven liggen in Bari! De voorstanders en tegenstanders moeten maar een keer een paar borrels met elkaar drinken. Zelf kijk vooral uit naar het Sint Maartenfeest!

 • Jan Schaap

  Wat een haatgevoelens jegens elkaar. Meer begrip; bij een vriendelijke opstelling worden de ogen bij een ander eerder geopend. verplaats je eens in een ander.
  in ieder geval ben ik trots dat ik ook vrienden heb in Marokkaanse, Surinaamse en joodse kringen.
  Oja, mijn persoonlijke mening m.b.t. de teksten op de straat: alles verwatert.

 • Ton van Heeswijk

  Goedkoop scoren Orkaan!

 • mensen die er een in beton geboren mening op na houden snappen er geen pepernoot van (pun intended). begrip voor elkaars standpunt kan nooit kwaad. Als men zich kennelijk stoort aan Piet dan kan de verschijningsvorm wellicht aangepast worden. Alleen, dit kan nooit geforceerd worden. het is van belang om met elkaar in gesprek te blijven. het spuiten van leuzen helpt in elk geval niet. en dreigen met botsplinters al helemaal niet.

 • Bert Versteeg

  Jerry is een held !
  Was iedereen maar zo dan was het Zwarte Pieten “probleem” ook opgelost.
  Sinterklaas en Zwarte Piet horen net zo bij elkaar als Adam en Eva, Knut en Helga of Mouth en Mc Neal.
  Ik nomineer Jerry voor een Koninklijke onderscheiding !

 • Steven Vasen

  Jerry maakt het Sinterklaasfeest kapot. Jij hebt geen kinderen zeker

  • Bert Versteeg

   Het Sinterklaasfeest wordt kapot gemaakt door malloten die leuzen op wegen en muren kalken, winkeliers bedreigen en meer van dat soort criminaliteit.
   Sinterklaas heeft een knecht en dat is ZWARTE PIET en dat moet altijd zo blijven.
   We mogen nooit toegeven aan dit soort vormen van terreur.

   • Van wie moet dat altijd zo blijven?

    Dingen veranderen soms, of je wilt of niet. Door op je standpunt te blijven staan en verder van elkaar te gaan staan, en harder te schreeuwen (en dat zie je aan beide zijden gebeuren) helpt geenzins.

    • Bert Versteeg

     Omdat alles in ons ooit zo mooie land wordt kapot gemaakt door een stelletje raddraaiers!
     We moeten koesteren wat we hebben en niet toegeven aan het geschreeuw van enkelingen.
     Het Sinterklaasfeest ( met Zwarte Piet) is een eeuwenoude traditie en dat wordt gewoon kapot gemaakt.
     En het is niet alleen het Sinterklaasfeest dat wordt kapot gemaakt.
     Wij moeten trots op ons land en onze tradities zijn en deze tradities moeten we verdedigen.
     Dezelfde figuren die het Sinterklaasfeest proberen te verzieken zijn over het algemeen dezelfden die onze nationale helden uit de 17e eeuw nu proberen zwart te maken ivm het slavernijverleden!

     • Rob Wolvers

      Sinterklaas is inderdaad een oude traditie, maar wel één die veel veranderd is en in het verleden ook vaak streekgebonden elementen kende.

      Zo waren er dorpen waar Sinterklaas er zelf stevig op los mepte om kinderen in het gareel te krijgen of ging hij achter de vrouwen aan (een echo daarvan zien we nog op de Waddeneilanden). En in de 19e eeuw werd de stoomboot (toen een moderne uitvinding) aan het verhaal toegevoegd en verhuisde hij van Myra naar Spanje. Ook Zwarte Piet deed in die periode zijn intrede – vrij recent dus.

      Kortom, tradities veranderen en soms is dat nodig. Doen ze dat niet dan verdwijnen ze, zoals Palingtrekken en Katknuppelen, omdat dat nu echt niet meer kan. Toch brak er ooit een heus volksoproer uit toen de overheid een eind maakte aan die “vrolijkheid”.

      Meeveranderen met de tijd is dus niet erg als daarmee een oude traditie in stand kan blijven. In Arnhem is daar al een mooie oplossing voor gevonden. Daar is van Sinterklaas een magisch lichtjesfeest gemaakt waarin de meeste elementen behouden zijn:

      https://www.gelderlander.nl/arnhem-e-o/ongeschminkte-pieten-bij-magisch-lichtjesfeest-rond-intocht-sinterklaas-in-arnhem-wel-baarden-en-snorren~a1257d8b/

     • Ik mis nog steeds het van wie we dat moeten in je antwoord.
      Daarnaast lijkt het waarom niet meer dan “We hebben het altijd zo gedaan.”

      En wat het “alles in ons ooit zo mooie land wordt kapot gemaakt” en “het is niet alleen het Sinterklaasfeest dat wordt kapot gemaakt” betreft, ik denk dat je wat doordraaft. De wereld is niet meer hetzelfde als in 2000, 1980 of 1950. Het is naief om dat wel te willen, of te blijven doen alsof.

 • Rob Vreeken

  De actievoerders ‘peerden hem er vandoor’? Kom aan, zeg. Zo te zien stapten ze heel kalm in de auto nadat de klus was geklaard en trokken ze zich van ‘burgerjournalist’ (ironisch bedoeld?) Jerry Jahn niets aan.

 • R vd Weerdt

  Ik word zo ontzettend moe van dat jaarlijkse gedram. Als een feestje je niet bevalt, blijf er dan weg en organiseer je eigen feestje. Beroepsverontwaardiging, je bent er nergens meer veilig voor. Agressiviteit wekt ook tegenagressie op; voor je het weet zit je in de Weimarrepubliek. Ik ga ook niet staan schreeuwen bij Keti Koti als ik het er niet mee eens zou zijn.
  Ik draag De Kift een warm hart toe, maar de genoemde tekst is lelijk Nederlands en volgens mij ook een contaminatie.

 • Peter Moerland

  Sinterklaas was somber. Die nare Kerstman had net gebeld. “Het Klaassie, je kan er beter maar mee stoppen met die 5 december handel. Dat komt nooit meer goed met dat Pieten gedoe”.

  Het leedvermaak droop er vanaf. Sint had geantwoord “Wacht maar vriend, jij komt ook nog aan de beurt, rendieren die jouw dikke lijf moeten trekken, pur dierenmishandeling”. Daar had die kerstpipo nog niet aan gedacht.

  Maar dat was niet het enige waar Sinterklaas somber van werd, vorig jaar had ik blokkeer Friezen, nu zit ik met wegstuur Westzaners.

  Maar waar Sinterklaas echt somber van werd was de gedachte “het is mijn feestje en ieder jaar krijgt Zwarte Piet alle aandacht en ik tel niet meer mee, maar ik ga die bolle Kerstman niet z’n zin geven”. Moedeloos stapte Sint op zijn witte schimmel. Daar zullen ze ook wel weer wat van vinden, dacht Sinterklaas, waarom die niet bruin of zwart was, bijvoorbeeld. Nog even volhouden, het is zo 6 december.

 • Rob Vreeken

  De voorstanders van Zwarte Piet moeten toch echt eens onder ogen zien dat ze een achterhoedegevecht leveren. Zwarte Piet staat op het punt van verdwijnen.
  Vorig jaar maakte het Algemeen Dagblad een inventarisatie waaruit bleek dat het overgrote deel van de intochtcomités in Nederland had besloten alleen nog maar of grotendeels roetveegpieten te laten meelopen.
  Van de comités in 210 onderzochte gemeenten zeiden slechts tien comités vast te houden aan de traditionele Zwarte Piet.
  De laatste keer dat het AD een inventarisatie had gehouden, in 2017, zeiden sinterklaascomités in 239 gemeenten nog vast te houden aan Zwarte Piet. Slechts 19 gemeenten hadden toen roetveegpieten.

  Het gaat dus wel heel snel.
  Dit jaar is het aantal roetveeg-gemeenten ongetwijfeld opnieuw gestegen.
  Zo is, als laatste van de Zeeuwse steden, dit jaar ook bij de Sinterklaasintocht in Vlissingen geen Zwarte Piet meer te zien. Alleen sommige dorpen houden er nog aan vast. Ook Volendam is óm, tot voor kort een van de laatste pro-Zwarte Piet bolwerken. Bij de intocht van 13 november zullen er alleen roetveegpieten zijn.

  Op televisie, op scholen en winkels was dat al langer het geval.
  Het argument ‘Het is een kinderfeest, laat de volwassenen zich er niet mee bemoeien’, keert zich dus tegen de voorstanders van Zwarte Piet. De kinderen weten al niet beter meer of Piet is helemaal niet zwart. Dan zullen het alleen nog een paar rancuneuze ouderen zijn die vasthouden aan Zwarte Piet. Tevergeefs. Zwarte Piet is verleden tijd.

  • l. Boonstra

   Rancuneus niet maar wel teleurgesteld. Maar gelukkig mag ik met de voeten stemmen en geef dus niets voor dit soort intochten.
   Een klein clubje azijndrinkers klaagt over discriminatie van een figuur die dat absoluut niet meedraagt. Ja als hij nog was zoals begin jaren 60 hadden ze recht van spreken maar de promotie van deze ooit domme August tot zeg maar Premier zonder wie het feest geen doorgang kan vinden zou veel meer in hun hoofd moeten zitten. Echte discriminatie zouden ze veel meer aan moeten pakken omdat dat echt veel meer voorkomt dan gewenst. Als deze anticlub daarover bij politiek en werkgevers aan de bel trekt geef ik ze groot gelijk. Maar dit kinderfeest als politiekeafleidingsmanoeuvre gebruiken nee.
   PS Maar gelukkig importeren we een nieuw ”’feest’ met afgehakte lichaamsdelen en enge bijzaken want dat is zo kindvriendelijk.

 • iedereen heeft het nu wel over zwarte Piet maar begin deze eeuw hadden wij bij ons op de sportclub de amsterdamse studentenvereniging tot het verhuur van sinterklazen. toen moest de sint in zwaar beschonken toestand terug naar zijn paard geleid worden. word je ook niet vrolijker van hoor !

 • Els de Jong

  Hoe klein is de wereld?
  Ik heb me met moeite door alle reacties geworsteld, omdat ik het in en in triest vind dat Jerry Jahn op deze manier een scene maakt van deze actie, die tenslotte tot zoveel reacties leidt.
  Zullen we ons bezig gaan houden met wat er echt toe doet in deze onrustige wereld? Of hebben wij te gemakkelijk praten vanuit onze welvarende dorp en zoeken we naar wat ophef (en vertier)? Het lijkt me beter om je energie te steken in zaken die er echt toe doen in deze wereld: onrecht, armoede, ongelijkheid. Oorlog? Al is die gelukkig nu nog wat verder weg?! Steek je energie in constructieve activiteiten waar je medemens blij van wordt.
  Spaart je nachtrust en leidt vast tot meer tevredenheid bij jezelf en je dorpsgenoten. Mooi voorbeeld voor de kinderen, die graag hun feestje op eigen wijze vieren in welke kleurschakering ook! Stop met rellen a.j.b.!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *