Zwarte Zwanen op de Zaan (filmpje)

Hans van Dijk zag twee Zwarte Zwanen voorbij zwemmen op de Zaan bij de Bernardbrug: “Echt waar: Zwarte! Ze zwommen voor onze steiger langs en ze kwamen terug toen ik ze met brood lokte.”

“Komen Zwarte Zwanen in deze streken eigenlijk wel voor?” vroeg hij.

Om met die vraag te beginnen: ja en nee. Oorspronkelijk niet. De soort komt uit Australië, Tasmanië en Nieuw-Zeeland. Ze werden in 1696 door Willem de Vlamingh ontdekt in de buurt van Perth, “tot dan toe stonden zwarte zwanen in Europa bekend als voorbeeld van iets wat niet bestond, de ontdekking kreeg daarom spreekwoordelijke betekenis.” (Wikipedia)

De Zwarte Zwaan werd in Europa geïmporteerd en als siervogel gebruikt. Wat je ziet zijn ontsnapte exemplaren, exoten. Ze zijn wel vrij bijzonder, in deze streek zijn er waarnemingen in het laatste jaar in Westzaan en bij de Noorder-IJplas.

Hans stuurde ons zijn foto’s en een filmpje.

Deel dit artikel:

5 reacties op Zwarte Zwanen op de Zaan (filmpje)

 1. Kees Huyser schreef:

  Watervogels (zwanen, eenden, enz.) NOOIT brood voeren. Het is slecht voor ze. Lees er hier meer over. Ook informatie over wat je dan wel kunt geven.
  https://www.libelle.be/nest/brood-junkfood-eendjes/

 2. Joyce kuiters schreef:

  Ik heb ze zien zwemmen bij Krommenie, stond er ook van te kijken. Heel apart.

 3. Edwin Hissink schreef:

  O, ik ben zeker erg oud, want ik kijk echt niet op van zwarte zwanen.

 4. Rick Battem schreef:

  In Oostknollendam (aan de Zaan) zwemmen al een tijdje twee zwarte zwanen. En enkele jaren geleden was hun vader of moeder er ook al.

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.