Eehhh…. nee dus, eigenlijk niet. In ieder geval niet in de vaargeul. Het is niet alleen gevaarlijk maar je kan ook een boete van € 140 krijgen als je het toch doet.

Zaanstad liet een filmpje maken om jongeren te waarschuwen niet in de Zaan te zwemmen: “Zoek het gevaar niet op en ga alleen zwemmen op plekken waar dat veilig kan en mag.”

Wie het filmpje ziet, krijgt ook een heel andere boodschap: zwemmen in de Zaan is hardstikke cool! (Zaanstad maakte eerder al dezelfde uitglijder)

Nu gaan we springen van bruggen en zwemmen in de vaargeul niet propageren, maar de jongens op bovenstaande foto bijvoorbeeld zwemmen wel in de Zaan maar niet in de vaargeul. De dukdalf waar ze vanaf duiken staat op een stuk Zaan bij het Eiland waar je niet alleen prima kan zwemmen maar waar het ook gewoon mag.

Maar de makers van het filmpje (Zaanstad dus) weten dat kennelijk niet. Situaties waar het gevaarlijk is (Julianabrug) worden naast toegestane plekken (Zaaneiland) getoond en vervolgens vertelt Hans Kos (afdelingshoofd Havens & Vaarwegen bij gemeente Zaanstad) dat het niet mag.

Niet alleen een verwarrende maar dus ook een deels onjuiste boodschap. Er zijn stukjes brugspringen in de film te zitten die ergens anders gemaakt zijn. Staat deze brug in Zaanstad?

Zo wordt er een stukje gebruikt van een brugspringer uit Almere uit 2016 gemaakt door MrMarkie die zijn fragment (ingekort en zwart-wit gemaakt) zonder bronvermelding in de video van Zaanstad terugzag.

Namens de gemeente schrijft woordvoerder Joeri Veen:

“Omdat je een filmpje wil maken met impact maar het niet altijd mogelijk is jongeren te filmen die op verboden plekken op het moment dat je met de camera in de aanslag staat aan het springen zijn, ontkom je er niet aan wat fragmenten te tonen van andere bruggen. Dat doet niet af aan de kernboodschap.”

Aan het eind wordt je via-via verwezen naar waar je wel kan zwemmen in Zaanstad. Dat blijkt dus alleen de Jagersplas te zijn.

Kijk hier naar het misleidende filmpje dat z’n doel voorbij schiet.