100 jaar Wormerveerse Aanneming Maatschappij (WAM)

Dinsdag 20 april 2020 bestaat de Wormerveerse Aanneming Maatschappij 100 jaar.

“Een mijlpaal om trots op te zijn.” (aldus de WAM zelf, en wij vinden dat ook, gefeliciteerd!)

“De Wormerveerse Aanneming Maatschappij (WAM), is ontstaan uit een Coöperatie van aannemers uit Wormerveer. De coöperatie werd op 20 april 1920 opgericht door acht voor zichzelf beginnende timmerlieden onder de naam ‘Zaanse Coöperatieve Bouwersbond. Vanaf de oprichtingsdatum tot 1940 werden steeds grotere bouwwerken in zowel woning- als utiliteitsbouw uitgevoerd. In de oorlogsjaren kwam het bedrijf voor een groot deel stil te liggen, maar direct na 1945, mede als gevolg van de toen heersende woningnood, volgde een stormachtige ontwikkeling.

In 1947 werd de naam gewijzigd in NV Wormerveerse Aanneming Maatschappij (later in een BV omgezet). Jongere vennoten traden toe. Alleen al in de Zaanstreek werden duizenden woningen gerealiseerd. Maar ook daarbuiten zijn grote werken uitgevoerd. Door de in de jaren ’80 teruglopende markt in de sociale woningbouw (huurwoningen) richt het bedrijf zich sindsdien ook op utiliteitsbouw, premie- en verkoopwoningen en renovatie en groot onderhoud in opdracht van woningcorporaties.

Nu 100 jaar later is de Wormerveerse Aanneming Maatschappij onderdeel van de WAM Groep. Een groeiende onderneming actief in verschillende disciplines waarbij het bouwen onderhouden en het ontwerpen de belangrijkste zijn.

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Rene Minnebo

    De WAM zat in mijn jeugdjaren (ik woonde vanaf mijn 1e tot mijn 18e op de Bankakade 9 en later nr 19) in het pand op de Celebestraat hoek dubbele buurt en de achterkant van het pand zat weer op het Zuideinde. Ik scharrelde altijd in de vuilcontainers naar hout, wel eerst netjes vragen natuurlijk. Toen kon dat nog allemaal, en dan ging ik met een hele bos aan latjes en plankjes weer weg en thuis in het vervallen schuurtje van nr 19 lekker timmeren. ik zal tussen de 6 en tien jaar geweest zijn denk ik op een gegeven moment was het kijken naar het kantoor ff zwaaien en wijzen naar de container en dan ging er een duimpje omhoog en dan was het goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *