De provincie Noord-Holland wil 12 miljoen euro uittrekken voor het ontwikkelen van drie stationsgebieden in Zaanstad: Zaandam, Zaandam Kogerveld en Zaandijk-Zaanse Schans.

Ook de aanpak van de Guisweg, al jaren een knelpunt voor autoverkeer en fietsers, maakt onderdeel uit van de afspraken.

Er gaat € 8 miljoen naar de stationsgebieden om de OV-knooppunten te verbeteren. Voor het versnellen van woningbouw is € 4 miljoen beschikbaar. In maart 2019 wordt een definitief besluit genomen over het gehele pakket.

Gedeputeerde Joke Geldhof zegt in het persbericht van de provincie:

“Gebieden rondom stations trekken steeds meer mensen aan. Deze drie stations in het mooie Zaanstad bieden bij uitstek de kans om mogelijkheden te ontwikkelen om aantrekkelijk te wonen, werken en recreëren. Stedelingen willen hier graag wonen en toeristen willen deze gebieden bezoeken. Samen met de gemeente, Rijk, Prorail, NS en de Vervoersregio willen we de drie stationsgebieden omtoveren tot levendige buurten waar het fijn wonen en verblijven is.”

In Zaandam wordt Houtveld ontwikkeld, bij Kogerveld gaat het onder meer over het plan Oostzijderveld. In Rooswijk is plan Bannehoven in ontwikkeling terwijl er ook al langer gedacht wordt woningbouw op plekken waar nu bedrijven zitten.

De provincie Noord-Holland heeft voor het verbeteren van OV-knooppunten in totaal 16,75 miljoen euro beschikbaar gesteld, 8 miljoen euro gaat dus naar Zaanstad. Voor het versnellen van woningbouw in Noord-Holland is 15 miljoen euro beschikbaar. Hiervan wordt € 4 miljoen ingezet voor het versnellen van woningbouw bij de drie stations.