Hoe vaak de komst van de nieuwe elektrische EBS-bussen is uitgesteld, kunnen we niet meer met 100 procent zekerheid reconstrueren. Ze hadden op 10 december 2023 eigenlijk moeten rijden, dat werd later ‘in december’ en weer later ‘januari’. Toen werd het uitgesteld tot 1 april, of misschien wel tot ‘in april’ of ‘eind april’.

April betekent deze maand dus. 193 nieuwe blauwe elektrische VDL-bussen. Wij zagen er slechts twee rondrijden, maar alleen als testbus, de 71-BXG-6 en de 73-BXG-6. Chauffeurs moeten daarmee oefenen.

Volgens de Vervoerregio zijn half maart tien nieuwe bussen op de vestiging in Zaandam geleverd: “deze bussen worden getest, en zodra zij genoeg kilometers hebben gereden en het testrapport is goedgekeurd door de Vervoerregio, kunnen deze bussen naar de volgende fase. Dat is het testen tijdens inzet in de dienstregeling.”

Dus ze moeten kilometers rijden (hoeveel?) en worden goedgekeurd (wanneer?) en dan kunnen in de dienstregeling verder worden getest. Maar dan rijden ze in ieder geval.

Help De Orkaan met ‘Busspotting’. Wij willen ze alle 193! Maak een foto waarop het kenteken te zien is. Wie de meeste (grote) blauwe bussen spot ontvangt van De Orkaan een origineel cadeau!

Alleen de blauwe dus – geen rode, groene of gele bussen. (de kleine blauwtjes dus niet)

Uitval

Volgens EBS en de Vervoerregio gaat het beter met de bus, er zijn minder klachten, meer chauffeurs en minder uitval. De grafiek hieronder laat de rituitval per week zien. In de laatste weken van 2024 en begin 2024 lukt het EBS tussen 90 en 95 procent van de ritten probleemloos te laten verlopen. Het wordt steeds beter (tot week 6) maar in week 7 en 8 (februari) vallen door vakanties toch weer ritten uit. In de laatste week van februari en vooral in de eerste volle week van maart rijden (bijna) alle bussen.

‘Verwijtbare’ uitval komt door onvoldoende personeel of problemen met het materieel, niet-verwijtbare uitval komt bijvoorbeeld door ongelukken en/of files (in de praktijk telkens minder dan 1 procent). Deze uitval is in de ‘nieuwe aangepaste’ dienstregeling, die omvat aanzienlijk minder ritten dan de officieel in december aangekondigde dienstregeling. Pas na de zomer kan die gereden worden.

Door Piet Bakker. Bronnen: brief Regioraad Vervoerregio Amsterdam (20 maart) en eerder nieuws op De Orkaan. Foto boven: Kimberley Kat, Ola Kwiatkowska (73-BXG-6), onder: Michel Schermer (71-BXG-6), grafiek: De Orkaan op basis van gegevens van EBS/Vervoerregio.