500 handtekeningen hadden de initiatiefnemers van het Zaanse Schans referendum nodig om de eerste horde te nemen voor het houden van het referendum. Dat hebben ze makkelijk gered.

Op maandagavond 19 mei 2025 – toen de termijn voor steunbetuigingen afliep – zijn 2413 ondersteunende handtekeningen aangeleverd bij Zaanstad. Een deel is digitaal binnengekomen, een ander deel – 1.300 à 1.400 volgens de indieners – op papier.

De afdeling Burgerzaken heeft de ingediende digitale ondersteuningsverklaringen gecontroleerd en het tellen gestaakt bij het behalen van 500 geldige en 71 ongeldige ondersteuningsverklaringen. Dat houdt in dat ongeveer 12 procent ongeldig was. Niet onwaarschijnlijk is dat zo’n percentage ook voor de rest van steunbetuigingen opgaat (alhoewel daar ook dubbeltellingen bij kunnen zitten).

Ongeldig

Steunbetuigingen zijn ongeldig als de indiener niet kiesgerechtigd is, mensen meer dan één steunbetuiging hebben ingediend, de verklaring niet alle of onjuiste gegevens bevat of als die niet binnen de juiste termijn is ingediend.

Aanvankelijk werd het totaal ingediende verklaringen niet openbaar gemaakt en volstond de gemeente met de mededeling dat na 500 geldige stemmen het tellen is gestaakt. Voor de initiatiefnemers was het wel belangrijk te weten hoeveel mensen nu getekend hadden, ze moeten immers nog een tweede ronde doen waar ± 6000 steunbetuigingen nodig zijn (die moeten opnieuw worden opgehaald, de eerste steunbetuigingen tellen niet mee in deze tweede ronde).

Zaanstad begreep vervolgens uit het advies van de referendumcommissie dat openbaarmaking van het totaal ingediende verklaringen wel degelijk verplicht was. Daarop heeft de gemeente een tweede proces-verbaal op de website gepubliceerd waarin het totaal wel staat.

Door Piet Bakker op basis van informatie over raadsvergadering van donderdag 22 mei en informatie van de griffie. Foto: De Orkaan.