Op zondag 25 januari wordt in de Zaanstreek aandacht besteed aan de Holocaust Memorial Day. Deze dag wordt wereldwijd gevierd om jongeren te leren over de Holocaust en andere genociden.

In de Zaanstreek is er een bijeenkomst in de Bullekerk aan de Westzijde in Zaandam. Burgemeester Geke Faber Theo Weterings opent de bijeenkomst, waarna de première van de minidocumentaire van Monumenten Spreken over de oorlog en het Zaanlands Lyceum zal worden vertoond.

Het thema van de dag zal belicht worden door Prof. dr. Abram de Swaan. Hij was van 1973 tot zijn emeritaat in 2007 hoogleraar sociologie en is sinds 2001 Jambroes copyuniversiteitshoogleraar sociale wetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. De Swaan is de auteur van veel boeken, één van zijn laatste boeken Compartimenten van vernietiging bevat een uitvoerig overzicht en een analyse van de grootste massamoorden in de twintigste eeuw.

Alex Sao, een zeer talentvolle leerling van het Zaanlands Lyceum zal vervolgens enkele stukken op de cello spelen. Het is dit geval de cello van George Jambroes (rechts), de docent van het Zaanlands Lyceum die vroegtijdig in het verzet is gegaan en de dood vond als gevolg van verraad bij het England Spiel. De cello is altijd bewaard gebleven.

De bijeenkomst in de Bullekerk (Westzijde 75) begint om 14:00 uur, inloop is vanaf 13:30 uur. Toegang is gratis, maar in verband met de beperkte ruimte is inschrijven noodzakelijk. Dat kan via de website van De Maatschappij, één van de sponsors van de bijeenkomst.

Hieronder alvast een voorproefje van het cellospel van Alex Sao, ook direct te zien via YouTube.