3 tips voor een beginnende ondernemer

Als je als zelfstandig ondernemer gaat starten, dan komt er veel op je af. Je moet verschillende keuzes maken. Open je een zakelijke rekening of niet? Huur je een boekhouder in? Of ga je zelf je administratie doen? Ga je verschillende samenwerkingen aan of doe je het alleen?

En dan is ook de vraag of je het echt helemaal alleen doet of ga je samen ondernemen met een partner? Zoals je ziet zijn er veel keuzes die je moet maken. Daarom volgen hier drie tips voor startende ondernemers.

Door Twenty Four Webvertising

Voer een marktonderzoek uit

Als je start met de uitvoering van jouw idee, dan begin je bij het doen van een marktonderzoek. Je wilt namelijk allereerst weten of er überhaupt mensen zitten te wachten op jouw product of dienst. Er moet immers een behoefte zijn wil jouw idee slagen. Je gaat dus alvast verschillende mensen ondervragen over jouw toekomstige product of dienst.

Schrijf een ondernemingsplan

Je gaat beginnen met een idee en je wilt graag dat dit idee goed uit te voeren is. Daarom schrijf je een gedetailleerd ondernemersplan. Hierin breng je gedetailleerd en duidelijk onder woorden wat het idee precies is, hoe en waar je gaat beginnen en hoe je dit gaat bereiken. Je schrijft het plan voor jezelf, maar hoe duidelijker je alles kunt verwoorden, hoe groter de kans van slagen. Zo krijg je een duidelijk beeld van waar jouw sterke en zwakke punten liggen, maar ook waar er kansen en valkuilen liggen. Daarnaast toon je de resultaten van jouw marktonderzoek in een marketingplan om zo je strategie te bepalen. Ook komt er een financieel plan in jouw ondernemingsplan. Daarin staat hoe je jouw administratie en boekhouding bijhoudt en maak je een winstprognose en begroting. Neem hierin op of je een zakelijke bankrekening opent. Waar ga je dat precies doen? Wat zijn de kosten hiervoor?

Zorg voor voldoende kapitaal

Als je een ondernemingsplan hebt geschreven, dan weet je hoeveel startkapitaal je nodig hebt. Dit heb je namelijk helemaal beschreven van A tot Z. Het is hierbij heel slim om een ruim budget te bepalen, zodat ook onvoorziene kosten gedekt zijn. Vaak zie je bij startende ondernemers dat niet alle kosten gedekt zijn en dat er dus meer geld nodig is dan beraamd. En ga je een zakelijke rekening openen? Er zijn gelukkig verschillende manieren om aan het startkapitaal te komen. Je kunt bijvoorbeeld jouw eigen spaargeld inzetten. Dit is de meest voordelige manier. Daarnaast kun je een lening bij je bank aanvragen. Ze vragen dan wel altijd naar jouw ondernemersplan en zullen je idee streng toetsen. Je kunt ook een crowdfunding actie starten waarbij meerdere mensen een kleiner bedrag overmaken. Dit kan vaak via crowdfunding-platforms.

Partnerproductie / Ingezonden mededeling – Twenty Four Webvertising B.V. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze bijdrage.