Vandaag is het precies 55 jaar geleden dat de legendarische band Pink Floyd optrad in de R.K. Volksbond aan de Oostzijde. Ze brachten psychedelische rockmuziek met een indrukwekkende lichtshow en een grote gong op het podium, hoewel de reden daarvoor niet helemaal duidelijk is.

De bezetting bestond uit Roger Waters, David Gilmour, Richard Wright en Nick Mason, zonder medeoprichter Syd Barrett, die een paar maanden eerder werd vervangen door Gilmour vanwege mentale problemen en drugsgebruik dat uit de klauwen liep. Naast de opvallende lichtshow, trad de band naar verluidt shirtloos op, wat niet erg typerend was voor hen. Dit is eerder iets voor punkartiesten zoals The Sex Pistols of Iggy Pop, hoewel de opleving van dit genre pas in het midden van de jaren ’70 plaatsvond.

Een jaar voor hun optreden in Zaandam, had Pink Floyd hun debuutalbum “The Piper at the Gates of Dawn” uitgebracht, met bescheiden hits als “Astronomy Domine” en “Interstellar Overdrive”. Dit was echter vóór hun wereldwijde doorbraak bij het grote publiek.

Een kaartje om de Engelse rockband in de Bond te zien was 15 gulden, wat tegenwoordig omgerekend ongeveer 6,81 euro zou zijn. Toen mede-oprichter van de band Roger Waters vorig jaar optrad in het Ziggo Dome, kostte het goedkoopste ticket € 78,40. Achteraf gezien een goede deal voor het Zaanse publiek. In 1969 zou de band nog twee keer in Zaandam zijn geweest voor tv-opnames voor een programma van de VARA.

Door: Nick Boeske (De Orkaan). Info: Zaanse pop historie. Foto: Gemeentearchief Zaanstad.