6 gewoonten die je energieverbruik verminderen

Of je nu deel uitmaakt van de groene beweging of gewoon wat geld wilt besparen op je energierekening, het lijkt erop dat het verminderen van het energieverbruik voor veel mensen de hoogste prioriteit heeft.

Door Twenty Four Webvertising

Zelfs kleine wijzigingen in je routine kunnen het stroomverbruik verminderen en je kosten verlagen, waar energie acties tevens bij kunnen helpen. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor de duurzaamheid van het milieu. Bekijk zes eenvoudige ideeën die je in je huishouden kunt implementeren om het energieverbruik te verminderen en de efficiëntie te verhogen. Doe dit nadat je https://www.overstappen.nl/energie/vergelijken/ hebt gebruikt om mogelijk een goedkoper contract af te sluiten!

Programmeerbare thermostaat 

Het automatiseren van het gebruik wanneer je niet thuis bent of terwijl je slaapt, is een cruciale stap. Volgens Energy Star kan het juiste gebruik van een programmeerbare thermostaat je tot ongeveer 180 euro per jaar besparen op energiekosten. Als je geen programmeerbare thermostaat hebt, zorg er dan voor dat je de temperatuurinstellingen handmatig aanpast wanneer je het huis verlaat.  

Verlaag de temperatuur van je boiler

Veel fabrikanten stellen de thermostaat op een boiler in op 60 graden; de meeste huishoudens kunnen echter voldoende functioneren op zo’n 50 graden. Door de temperatuur te verlagen, wordt de hoeveelheid energie die wordt gebruikt om warm water te verwarmen en warm te houden, verminderd. Als je op vakantie gaat, overweeg dan om de temperatuur nog meer te verlagen terwijl je weg bent, en zet hem weer hoger als je terugkomt.

Maak gebruik van plafondventilatoren

Plafondventilatoren kunnen ervoor zorgen dat je je in de zomer koeler voelt, waardoor je de thermostaat een paar graden hoger zet. Omgekeerd kun je in de winter de richting van je ventilatoren omkeren om warme lucht (die naar het plafond stijgt) naar beneden in je leefruimte te dwingen. Zorg ervoor dat je ze uitschakelt wanneer je de kamer verlaat. 

Kies voor energiezuinige lampen

Door over te schakelen van gloeilampen naar spaarlampen of led-lampen, kun je een andere belangrijke bron van stroomverbruik in je huis aanpakken. Volgens Energy Star verbruikt één energiezuinige gloeilamp 70-90% minder stroom en kan deze tot 10-25 keer langer meegaan. Wanneer je CFL’s vervangt, moet je ze recyclen, aangezien ze kwik bevatten en op de juiste manier moeten worden afgevoerd. 

Plan een professionele HVAC-tuning

Verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsystemen (HVAC) zijn de grootste boosdoeners als het gaat om het energieverbruik in je huis. Na verloop van tijd zal normale slijtage van je systeem leiden tot minder dan optimale prestaties. Bewegende onderdelen kunnen bijvoorbeeld geen smering meer krijgen, waardoor wrijving ontstaat en je systeem harder moet werken om je huis te verwarmen of te koelen. Tune-ups corrigeren dit soort problemen en optimaliseren de efficiëntie van je systeem, wat resulteert in een lager energieverbruik.

Isoleer je boiler

De boiler is de op één na grootste bron van energieverbruik in je huis (op de tweede plaats na het verwarmings- en koelsysteem). Als je een nieuwere boiler hebt, is deze waarschijnlijk voldoende geïsoleerd. Oudere modellen zijn dat echter misschien niet. Het warmteverlies door de wanden van de tank kan aanzienlijk zijn, en dit vertaalt zich in een hoger energieverbruik en hogere rekeningen. Als je warmwatertank warm aanvoelt, kan deze waarschijnlijk profiteren van extra isolatie. Als je je boiler omwikkelt met een isolerende deken, vertraagt je het warmteverlies en bespaar je zo energie.

Partnerproductie / Ingezonden mededeling – Twenty Four Webvertising B.V. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze bijdrage.