Vandaag is het precies een jaar geleden dat de fietspaden op de Wilhelminabrug werden afgesloten met hekken en borden. Fietsers rijden nu al een jaar over de rijbaan.

De nieuwe brug ging open op 20 mei 2020. Vanaf de eerste dag gebeurden er ongelukken met fietsers en brommers op de brug.

In de richting Burcht moesten fietsers een scherpe bocht naar rechts maken naar een fietspad dat met een verhoogde rand van het wegdek voor auto’s was gescheiden. In de richting Dam eindigde het fietspad abrupt en kwamen fietsers en auto’s op dezelfde rijstrook. Ook aan die kant was een betonnen rand op de brug tussen auto’s en fietsers.

Al snel na de eerste klachten liet Zaanstad een gele streep aan de zuidkant aanbrengen en plaatste waarschuwingsborden. Ook stonden er verkeersregelaars op de brug. Daarna kwamen de hekken en de roadblocks.

Hieronder: een filmpje van de feestrit die De Orkaan vandaag maakte, en daaronder de situatie op 20 mei, de gele strepen en de hekken en borden die de 30e mei 2020 zijn aangebracht. De foto boven werd gemaakt door Bas Sommeijer.

Hier ons dossier over de Wilhelminabrug.

Valentijn Sessink

 

Erik Esteie

wilhelminabrug fietspad mei 2020 orkaan

wilhelminabrug gele streep

wilhelminabrug fietspad afgeslotenBas Sommeijer

 

Sely Friday